20 Април 2024събота11:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Директорка на забавачка осъдена да плати 2000 лева

Столична детска градина ще трябва да поеме разноските по 4 дела заради отказ да предостави информация на родители

/ брой: 162

автор:Деси Велева

visibility 98

Директорка на столична детска градина е осъдена по четири дела да изплати над 2000 лева за разноски по воденето им. Това обявиха вчера от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система. Делата са били заведени срещу директорката на 2 ДГ "Звънче" в София заради отказа й да предостави достъп до обществена информация. Тя е била поискана от председателя на комитета Васил Николов във връзка с прием на деца в градината. Цеца Георгиева обаче не е дала исканите данни и Николов е завел дела срещу нея. Сега той е спечелил четири, а Георгиева трябва да заплати по 510 лв. за воденето на всяко едно дело. Решението е на Административния съд в София.
Освен това директорката ще трябва да предостави исканата обществена информация при спазване на задължителните указания на съда. Срещу нея и детската градина има заведени още дела за отказ до информация. Преди няколко дни от инициативния комитет заявиха, че са подали общо 200 иска в София срещу подобни откази на различни директори.
"Жалко е, че поради това, че даден ръководител е закононарушител, в крайна сметка страда бюджетът на детската градина. Ще се обърнем към г-жа Фандъкова с молба да предяви регресен иск към директорката", коментира Васил Николов. Той предлага директорката да покрие разходите лично, от собствения си джоб, тъй като те са следствие на виновното й поведение.
Заради съмнения за нерегламентиран прием, още в началото на годината родители внесоха сигнал в прокуратурата срещу директора на ДГ "Звънче". Детската градина е известна от години със странния прием основно на деца с хронични заболявания. Информационната система за класиране на деца в градините, обслужвана от общината, показва, че в някои групи този прием надвишава редовния. Така например в набор 2012 г. са приети 43 болни хлапета и едва 24 на редовни класирания. Подобна е картината и за децата от трета група, но най-драстично е разпределението на родените през 2014 г., когато по общ ред са приети 16 деца, а останалите 50 са с документи за хронични заболявания, одобрени от директора. Въпреки многобройните сигнали до общината странностите в приема продължават и тази година и за най-малката яслена група отново е допуснат по-голям прием на болни деца, отколкото на класирани по общ ред. За яслените групи на 2 ДГ все още чакат над 60 малчугани.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ