28 Март 2024четвъртък20:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Театърът: Вълшебното" е мотото на 22-рата "Сцена на кръстопът"

Фестивалът ще бъде открит на 11 септември с балетния спектакъл "Ромео и Жулиета"

/ брой: 163

автор:Пенка Калинкова

visibility 2126

"Театърът: Вълшебното" е слоганът на тазгодишната, 22-ра поред, "Сцена на кръстопът". Автор на красивите думи, съпровождащи всеки есенен международен театрален фестивал в Пловдив, е поетът Елин Рахнев. Тази година той е написал и  химн на фестивала, музиката е на Илиян Тиганев, възпитаник на НУМТИ в града на хълмовете.
Пловдивският театър си е запазил домакинството, но за първи път фестът няма да започне с негови премиери. Иначе всичко най-добро и наградено от предишния сезон е намерило място в програмата му - ще бъдат изиграни 4 спектакъла на Народния театър "Иван Вазов": "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" по Максим Горки, "Лисичета" от Лилиан Хелман, "Три високи жени" от Едуард Олби. Малък градски театър "Зад канала" се представя с  "Пияните" от Иван Вирипаев, Театър "Българска армия" ще покаже "След репетицията" от Ингмар Бергман, Театър "София" - "Палачи" от Мартин МакДона. Младежкият театър "Николай Бинев" е посочил спектакъла на Стайко Мурджев "Петел" от  Майк Бартлет, а Театър 199 "Валентин Стойчев" ще ни зарадва за трети път в Пловдив с моноспектакъла на Захари Бахаров "Чамкория" по романа на Милен Русков. Малкият театър с големите заглавия ни е подготвил още една изненада - "Нос" от Гогол е постановка на Веселка Кунчева със сценография на Мариета Голомехова. Сатиричният театър ще представи "Терапевти" от Кристофър Дюранг, реж. Владлен Александров, а театър "Азарян" - "Кралят елен" по Карло Гоци, реж. Анастасия Събева.
Не е останал извън селекцията и Учебният театър на НАТФИЗ - изборът е паднал върху "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир. "Сън в лятна нощ" често е четена (може би поради Менделсон и романтичната традиция) като лека и светла любовна комедия. В нашия опит този "сън с отворени очи" е жесток; нощта - плашещо време - пространство на стъписващи узнавания; на горчиво познание за низкото и възвишеното в самите нас; на откровение. Така се припознаваме в Шекспировия човек, който "гази в калта и гледа към звездите". Ако гората е тъмното игрище на съня, събуждането е завръщане в града - нашата "горчива Аркадия", нашият отрезвяващ образ на битието. За да ни светне - в края на играта, след края на илюзиите - че сме "срочни" същества и битката не е помежду ни, а с изтичащото време...", пише режисьорката проф. Маргарита Младенова.
Ще видим спектакли на водещи режисьори като Красимир Спасов, Галин Стоев, Явор Гърдев, Стайко Мурджев, Бина Харалампиева, Стоян Радев, но и на младата Анастасия Събева, на изявяващия се и в режисурата известен артист Валентин Ганев. Сред актьорите са познатата и обичана в Пловдив Мария Стефанова - "Аскеер" за водеща женска роля 2018, и съвсем младата Радина Боршош.
Три извънстолични трупи са също избрани от селекционерката Богдана Костуркова - ДКТ "Иван Радоев" в Плевен с "Вишнева градина" от Чехов, постановка на руския режисьор Василий Сенин, в ролята на Раневска - Красимира Кузманова, Бургаският театър с постановката на Борислав Чакринов "Къщата на спящите красавици" от Дейвид Хенри с Мария Сапунджиева и Тодор Близнаков в ролите, както и "Честита съпруга" от Петър Влайков на ръководения от Елин Рахнев театър в Хасково. Негова е и постановката. Участват Николета Малчева и Стефан Денолюбов.
На "Сцена на кръстопът" за пореден път ще гостуват и актьори от Украйна - в постановката на Националния академичен драматичен театър "Мария Занковецка" от Лвов, участвал и в предишни години, ще видим "Мъжът на жена ми" от Миро Гавран.
Двайсет и втората "Сцена на кръстопът" ще бъде открита на 11 септември с балетния спектакъл "Ромео и Жулиета", хореография Боряна Сечанова, и ще завърши на 24 септември с представяне на книгата и филма за проф. Стефан Данаилов "Романът на моя живот".
"Много от историите, разказвани за мен през годините, са по-различни от истината, която стои зад тях. Някои са ме белязали, другите съм забравил. Може да звучи като клише, но мисля, че съм успешен човек. Честен, открит и весел. Благодарен съм и не скривам радостта си от добрата дума. Не съм плейбой, макар че и така ме наричаха. Аз просто харесвам и обичам жените. Понякога нарочно дразня тези, които ме предизвикват. Правя го майсторски, все пак съм добър актьор. Никога не съм живял с мисълта, че светът е мой." Това са думи  на Стефан Данаилов, когото всички тачат и като бащата на фестивала "Сцена на кръстопът".
В съпътстващата програма е предвидено представяне на книгата на Младен Влашки "Млада Виена в млада България", както и спектакъл на камерна сцена на "Каре" от Пау Миро, перформативно четене от Ованес Торосян и негови колеги. На 23 септември пак в камерната зала класът на проф. Стефан Данаилов ще се изяви като "Бандата на Ламбо" с целодневна програма. Преди обяд е Матинето с Дарио Фо, а от 19.30 ч. - Вечерен диптих с Ясмина Реза.
И, както се пее в химна на фестивала:
Да живее Фестивала.
Той е осмото тепе.
Да го пазим във душите
като нашето дете...


Мария Стефанова в "Три високи жени" от Е. Олби, НТ "Иван Вазов"



Тодор Близнаков и Мария Сапунджиева в "Къщата на спящите красавици",
ДТ "Адриана Будевска", Бургас



"Лисичета" от Лилиан Хелман, реж. Бина Харалампиева, НТ "Иван Вазов"



 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ