28 Март 2024четвъртък19:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БМП Т-15 се завърна

Няколко нови оръжейни системи бяха показани на изложението "Армия-2018"

/ брой: 163

автор:Георги Георгиев

visibility 2310

Няколко нови оръженийни системи бяха демонстрирари на открилия се във вторник Международен военнотехнически форум "Армия-2018" в Кубинка, край Москва.
Държавната корпорация "Уралвагонзавод" представи след продължителна пауза нов вариант на тежката бойна машина на пехотата Т-15, част от семейството бронирани платформи "Армата". След като беше представена за първи път пред широка публика през 2015 г. по време на юбилейния Парад на победата, Т-15 повече не бе демонстрирана, което породи редица слухове за състоянието на този проект. Предишният вариант на Т-15, която е с брониране като за основен танк и комплекс за активна защита "Афганит", бе оборудван с боен модул "Бумеранг-БМ". Точно такъв се използва и на "обикновената" БМП Б-11 "Курганец" и БТР К-17 "Бумеранг". Той има 30-мм автоматично оръдие, четири дозвукови противотанкови ракети "Корнет" и лека картечница.
Сега тежката БМП се появява отново, но вече с въоръжение, което е адекватно на отредената й роля и тонаж, и вероятно ще й бъде щатно установено. Новият необитаем боен модул АУ220М "Байкал" представлява 57-мм автоматично оръдие, разработка на научноизследователския институт "Буревестник", част от "Уралвагонзавод". С оръдието е спрегната 7,62-мм картечница и две свръхзвукови противотанкови ракети "Атака". 57-мм оръдие, което е усъвършенстван вариант на зенитното С-60, ще позволи на Т-15 да поразява по-голяма номенклатура от цели на бойното поле.
Друга новост, показвана за пръв път, е зенитно-ракетният комплекс с малък обсег на действие "Сосна", със зенитни ракети "Сосна-Р" с лазерна система за насочване, базиран на шаси МТ-ЛБ. Той се разработва от конструкторското бюро "Нуделман", част от държавната корпорация "Ростех", и е предназначен да замени ЗРК "Стрела-10" в сухопътните войски, който се намира на въоръжение от 1976 г.
"Сосна", според конструкторите си, може да поразява практически всички видове летящи цели да далечина до 10 км и на височина до 5 км. На една машина са разположени оптикоелектронната система за управление, средствата за откриване и съпровождане на целите, и 12 ракети "Сосна-Р". Големият боекомплект (на "Стрела-10" - 4 ракети) правела излишна машината за презареждане. ЗРК "Сосна" може да обстрелва цели по време на движение и е нечувствителна към противниковите радиолокационни и оптически средства за борба.
За пръв път пред обществеността бе представен и ЗРК със среден обсег на действие "Бук-М3". Досега машината бе показвана само пред отбрана публика, като египетска военна делегация през 2016 г., припомня блогът bmpd. В състава на дивизон "Бук-М3" влизат команден пункт, радар, две огневи установки с шест зенитни ракети (на предишните модификации - четири), една или две транспортно-пускови установки с 12 зенитни ракети и една транспортно-зареждаща машина. Така, в сравнение с предните модификации на ЗРК "Бук", готовите за изстрелване ракети в един дивизион нарастват до 36 единици.



Тежка БМП Т-15 с новото 57-мм автоматично оръдие и ПТУР "Атака". Бордовите екрани са свалени




Новият ЗРС "Сосна", който ще замени ЗРК "Стрела-10" в сухопътните войски
Снимки Михаил Жердев/bmpd

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ