18 Май 2024събота12:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта одобри план за чакалнята на еврозоната, ще има проверка на банките

/ брой: 163

автор:Дума

visibility 614

Правителството одобри План за действие, чието изпълнение щяло да присъедини България към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз до юли 2019 г. Поне това обещава властта, която вчера одобри документът, изготвен вследствие на изпратеното на 29 юни 2018 г. официално писмо от министъра на финансите и управителя на Българска народна банка за участие на България в Единния надзорен механизъм (ЕНМ).
Планът предвижда новата мащабна проверка на българската банкова система, която ще започне през септември или октомври тази година и трябва да приключи до юни-юли 2019 г. Без проверка на банките Европейската централна банка (ЕЦБ) няма как да поеме надзора върху българските финансови институции. Предишната голяма проверка беше през 2016 г. На този етап не е ясно дали всички от тях ще бъдат включени в инспекцията, чиято цел е да се провери дали банките отчитат и класифицират коректно кредитите си. Ако се окаже, че някоя институция има повече лоши кредити, отколкото официално декларира, или че те не са добре обезпечени, БНБ може да разпореди съответната банка да вдигне капитала си, предаде "Медиапул".
Досега само веднъж банковата система у нас бе подложена на подобен мащабен преглед на активите и стрес тестове – през 2016 г., като целта беше да се върне доверието в системата след фалита на КТБ. Резултатите от проверката бяха обявени сравнително лаконично на 13 август 2016 г., като те се оказаха силно позитивни. Само две банки показаха необходимост от вдигане на капитала – ПИБ и Инвестбанк.
Впоследствие Европейската комисия изрази известни резерви около процедурата по провеждането на проверките, но не се появиха официални сигнали проверката да е била компрометирана или резултатите да са били манипулирани. Очаква се новата проверка да е още по-стриктна, тъй като ще се провежда с участието на Единния надзорен механизъм към ЕЦБ, който иска да знае истинското състояние на банките, които поема за надзор. След присъединяването на България към Банковия съюз Франкфурт би трябвало да поеме директния надзор върху трите най-големи финансови институции у нас – УниКредит Булбанк, Банка ДСК и ОББ, които са с чужди собственици, а останалите трезори да контролира индиректно.
Присъединяването към Банковия съюз е един от шестте ангажимента, които България пое пред европейските институции на 29 юни 2018 г. като условие да бъде приета в "чакалнята" на еврозоната – ERMII. София получи обещание от Брюксел влизането в ERMII и Банковия съюз да стане в един и същи ден.
Според графика, който страната сама си е поставила, това трябва да стане към юни-юли 2019 г., тоест след евроизборите, които са през май. Още през юли обаче ЕЦБ даде да се разбере, че една година може и да се окаже недостатъчна на България за влизане в Банковия съюз чрез т.нар. "тясно сътрудничество". Докато влизането в съюза става по решение на ЕЦБ, то присъединяването на лева към ERMII трябва да се одобри от ЕЦБ, ЕК и лидерите на всички страни от еврозоната плюс Дания. Досега няма друга държава извън еврозоната, която да е влязла в Банковия съюз.
В плана за действие, одобрен от правителството, се вижда, че проверката на банките е най-сложната задача, която България трябва да изпълни. Тя ще отнеме и най-много време – около 11 месеца. Останалите пет ангажимента, поети от България на 29 юни и залегнали в плана, са засилване на макропруденциалния надзор, на контрола над небанковия финансов сектор, на борбата с прането на пари, на управлението на държавните предприятия и уреждането на проблемите с несъстоятелността.
Една от първите задачи на Народното събрание след ваканцията пък трябва да бъде ратифицирането на подписаното от България споразумение за вноските в Европейския фонд за преструктуриране, чрез който се спасяват банки. Според текстовете България трябва да прехвърли част от събраните около 400 млн. лв. в националния фонд за преструктуриране към европейския. С тези пари ще могат да се спасяват чужди банки, но пък България ще може да ползва ресурса на европейския фонд, ако се наложи да преструктурира родни финансови институции.
Предстои да се смени и цялата законодателна рамка на банковия надзор, и на правомощията на БНБ и ЕЦБ в тази посока, което трябва да стане до края на 2018 г.



 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1035

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 978

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1026

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1095

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1016

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1129

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1190

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1127

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 968

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ