Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Дават 2,5 млн. лв.за изпомпване на мазута от потъналия кораб

Ростислава Иванова

23. Август 2018 , брой: 163   64   0Отпускаме близо 2,5 млн. лв. за изпомпване на мазута от потъналия край Созопол американски кораб "Мопанг, съобщи след заседанието на Министерския съвет вчера транспортният министър Ивайло Московски. Сумата била максимално разчетена при 50-дневна операция и пълни резервоари на кораба с 600 тона мазут. Според Московски можело и да не се похарчи цялата сума. Парите са от Фонда за бедствия и аварии и ще бъдат отпуснати на Морската администрация.
Министърът обяви, че операцията ще започне веднага с цялата разстановка на плавателните съдове с барокамери за водолазите и специализираните помпи, които ще изтеглят мазута. Московски отново увери, че след взетите вече мерки разливът в морето е ограничен.
Припомняме, че потъналият преди 97 години плавателен съд изхвърли мазут на 12 август. Оттогава властите не спряха да твърдят, че няма опасност от екокатастрофа.
Междувременно вчера туристи на плажа "Корал" сигнализираха, че и там се е появил мазут от "Мопанг". Журналистът и водолаз Михаил Заимов коментира, че потъналият кораб е изхвърлял мазут и преди. Според него екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт. "Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво", предупреди Заимов и допълни, че това ще засегне риболовните стопанства, мидените ферми и живота на морското дъно.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"