24 Април 2024сряда05:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В Калининград Заложиха фрегатата „Адмирал фон Есен”

Това е вторият кораб от проект 11356, като се планира да бъдат построени шест. До края на годината ще бъдат предадени на ВМС на Индия и още три от тази серия

/ брой: 160

автор:Дума

visibility 2119

Вкорабостроителницата "Янтар" в Калининград бе заложена фрегата "Адмирал Есен" – вторият кораб от проект 11356, съобщава ИТАР-ТАСС. Предполага се, че фрегатата ще бъде приета на въоръжение от ВМФ на Русия през 2014 година. Както и първият кораб от проекта (фрегатата "Адмирал Григорович", заложена през 2010 г.) "Адмирал Есен" ще носи бойна вахта в състава на Черноморския флот. Освен това, през тази есен в завода "Янтар" ще започне строителството на третия кораб от серията – фрегатата "Адмирал Макаров". В близко бъдеще по проекта 11356 за ВМФ на РФ се планира да бъдат построени още три кораба. Още три фрегати от тази серия до края на тази година ще бъдат предадени и на индийските ВМС.
Фрегатата проект 11356 е предназначена за водене на бойни действия в океанските и морски райони против надводни кораби и подводници на противника, както и да отразява въздушни атаки.
Адмирал Николай Отович фон Есен, чието име получи новата фрегата, е роден през 1860 г. в Ревел (Талин). По време на руско-японската война 1904-1905 г. е командвал крайцер, а след това – ескадрения броненосец "Севастопол". В хода на войната Есен е отказал да се предаде в японски плен и през САЩ се връща в Русия. След войната се занимава с възраждането на Балтий-ския флот, като е бил и негов командващ от 1914 г. до смъртта си през 1915 г. Адмирал фон Есен се смята за основоположник на минното дело. Негови потомци са присъствали на церемонията по залагане на кораба.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ