25 Април 2024четвъртък12:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Влакчето "Носталгия" събира влюбени

Над 70 000 души от цял свят посещават годишно Шарганската осмица, определяна като едно от седемте чудеса на Сърбия

/ брой: 164

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2797

Казват, че ретро композицията с чудното име "Носталгия" наистина събира жени и мъже, които се обичат. Желаещите да се врекат във вечна вярност на любимите си имат уникалната възможност да го направят на едно от най-красивите места на Балканите. По маршрута на прочутата теснолинейка, която преодолява 300 м денивелация по склоновете на планината Шарган в Западна Сърбия, по релсов път във вид на двойна осмица, се намира гара Голубичи (от ср. - гълъбчета, прен. - младоженци). Построена е специално за снимките на филма "Животът е чудо" на Емир Кустурица. Докато работел на терен, той често се вглеждал в отсрещния хълм Мечавник и решил да изгради на него своя Дървен град, който от 2003 г. става реалност. В близост до гарата покрай перона странно и самотно е застинал огромен скален къс, наречен Лудият камък. Пред него решителни мъже правят романтично предложение за женитба на своите приятелки. А върху камъка, както на много други "култови" места по света, и вярващи, и скептици оставят монети за щастие и сбъдване на съкровени желания - знае ли човек... От площадката с камъка се открива великолепна гледка на няколко ката планински хълмове, между тях по-ниски гари, отсечки от релсовия път, който обикаля по възвишенията...
Шарганската осмица е сред най-привлекателните и посещавани музейно-туристически и архитектурни атракции, определяна като едно от седемте чудеса на Сърбия. През летния сезон два-три пъти дневно влакчето изминава разстоянието от 15,5 км и още толкова обратно за около два часа и половина от Мокра гора, през Ятаре и Голубичи до Шарган витаси (където са снимани сцени от друг филм на Кустурица - "Аризонска мечта"). На последната гара откачат локомотива и от другата страна на композицията от три обикновени и един панорамен вагон закачват друг локомотив, който ги придвижва в обратната посока. На междинните гари пътниците имат възможност да слязат, да разгледат и да си направят снимки за спомен. Живописният маршрут на линията, която след прокарването й (1921-1925 г.) е свързвала Белград с Вишеград и Сараево, минава през 22 тунела с обща дължина 5445 метра, като най-дългият от тях - "Крал Александър І", е 1666 м. По него са изградени пет моста, най-дългият от които е 44 м, и пет панорамни площадки.
Над Мокра гора се издигат три планини: две мъжки - Златибор и Шарган, и една женска - Тара. А долу, в ниското, се промушват три реки: две мъжки - Бели и Черни Рзав, и една женска - Камешина. Между тези три планини и три реки се стеле приказна красота, дар от Бога. По думите на видния златиборски поет, роден в Мокра гора, Михаило Чупович (1934-2004): "jер нигде нема такве зоре као изнад Мокре горе"... Всичко останало - вкл. Шарганската осмица, е дело на трудолюбивите хора.
Влакчето помни и славни, и тъжни времена: то прави първия си курс през 1925 г. Теснолинейката, чийто маршрут е бил Сараево - Белград - Ужице - Шарган - Вишеград - Дубровник, свързвала много градове и села и значително допринесла за развитието на поминъка на местното население. До 1 март 1974 г., когато линията е закрита като "нерентабилна" и голяма част от нея е унищожена. Но местните жители, емоционално свързани с железницата, не се примиряват със загубата й - през 1999 г. започват да я обновяват със съдействието на Сръбските железници. След няколко години частта от Мокра гора до Шарган витаси е възстановена, но вече предимно като туристическа атракция.
Над 70 000 души посещават годишно Шарганската осмица. Броят на туристите от България се е увеличил с 20-25 процента в последните години, пояснява Желко Шпиунович, директор на търговско-икономическата секция за превоз на пътници към Държавната железница на Република Сърбия. Сред гостите, много от които са почиващи в популярния курортен център Златибор, има жители на Балканския регион и Европа, както и от Япония, Китай, Канада, Нова Зеландия, ЮАР, Хонконг и др. Те пристигат не само с организирани групи, а и самостоятелно, откривайки информация в туристически сайтове и справочници. В близко бъдеще се предвижда към композицията да бъде прикачен и вагон-ресторант, разказва Шпиунович. По неговите думи интересът към ретро влакчето е много голям - освен като туристическа атракция, то е търсено и за снимането на филми, рекламни и музикални клипове, както и по различни празнични поводи. Локомотивите, вагоните и жп линията се поддържат в безупречно състояние, на крайните гари има работилници с компетентни специалисти, а държавата отпуска средства за ремонтни и други дейности.
Всеки желаещ да си достави това неописуемо удоволствие, може да го направи срещу билет от 800 динара (около 7 евро), за деца до 14 г. цената е наполовина, а за най-малките пътуването е безплатно.





 


Снимки авторката

Близо до Мокра гора се намира село Кремна - родно място на гадателя Митар Тарабич (1829-1899). До наши дни са стигнали сведения за негови предсказания, много от които са се сбъднали, казват местните хора, включително за Първата и Втората световна война. Той пророкувал, че ще се води и трета, но не между хора и държави, а за водата, земята, въздуха... Тарабич предвидил и днешната съдба на Шарганската осмица - ще бъде използвана отново, но само с цел почивка и за удоволствие. Курсовете на теснолинейката са запълнени за месеци напред. Детски и ученически групи, любопитни туристи - от бебета до пенсионери, се дивят на това обикновено чудо - един от най-привлекателните обекти на сръбското индустриално наследство.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ