26 Април 2024петък13:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Критика

Самотни пътешествия на развълнуван ум

/ брой: 164

visibility 547

Георги Драмбозов

"Книгата със стихове" е пета поред като книжно издание за писателя, поета и мислителя Генадий Велчев, защото редом с още десетина книги тя може да бъде открита и в интернет вариантите на неговото творчество. (Достъпът до неговия сайт и изтеглянето на книгите му оттам са безплатни!)... По-трудното идва след това. Генадий Велчев и в своята лаконична, развълнувана и вълнуваща поезия, както и в научно-политическата, и в художествената си проза, изисква не повърхностен, а задълбочен прочит от подобен на неговия "развълнуван ум". В едно от пределно кратките си стихотворения "Юнаци" той ни призовава: "Да сложим/ пред очите си/ икона,/  да се помолим,/ да простим - / преди да яхнем/ вихрогона/ и да изчезнем/ като дим". Този негов начин да прави СВОЯ лирика е характерен за неговите 27 стихотворения, включени в книгата. Тя е "изградена", според самия автор, на 9 и 10 септември 2017 година. След това обаче на 7 и на 19 октомври, както и на 30 ноември същата година авторът я продължава в проза с нещо като предговор, "две утрини" в есеистичен стил, отново насочени към събеседника, читателя и приятеля, заключение и послепис.
"През седем-десет години - признава Генадий в послеписа - аз сменях адреса и инструмента си за творчество, вярвайки, че има нещо важно, което да кажа на хората и че тръгвам на път именно затова." Естествено за неговите научни и прозаични творби много по-успешно биха говорили и писали учените люде и майсторите на художествена проза.
Що се отнася до тези 27 стихотворения, които авторът поставя в центъра на своята творба, написана за два дни в това негово "плътно като река време": във всяко стихотворение, не само в "Ручей", поетът живее и диша с усещането за нещо изключително важно, което непременно ще се случи и което ние, читателите, трябва непременно да усетим. А "живея странно като ручей" говори за непогрешимия авторов привкус към метафоричното мислене и образния изказ. Дори си мисля, че той би могъл да разшири своите лирични форми, да ни поднесе още стихове, в които говори с езика на лирик "за смисъла на живота, на творчеството, за човещината в този свят, в който сме родени". "Формулката" на неговия живот (отново лаконично изразена!), е "Болка,/ състрадание,/ любов"... Сполучливо попадение, без да имитира, а сякаш да беседва с Вапцаров, е стихотворението "Разкази за човека", "никъде заключени слова" е максимата, която изповядва той в "Състоянието на нещата"... Постижения в лиро-философски смисъл са и стихотворения като "Мелодия в неделя", "Красивата птица", "При мама", "Да съсипеш поет", "Интересно", "Съзвездие" и др. Бих изброил всичките двадесет и седем!... С чиста съвест. Защото Генадий Велчев има твърде свенливо мнение за себе си като поет, мислител и творец изобщо. Бих пожелал и още "самотни пътешествия" на неговото перо. За да ни вълнува и да ни кара да мислим и чувстваме повече. С цялото си рацио... С цялото си емоцио.

 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ