20 Май 2024понеделник07:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Над 110 филма показват на "Любовта е лудост"

Актьорът Ицхак Финци ще получи награда за цялостен принос към българското кино

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 1177

Международният кинофестивал "Любовта е лудост" ще се открие днес, 24 август, във Варна.  По време на събитието ще бъдат представени над 110 пълнометражни игрални филма, както и документални, и късометражни заглавия.
Награденият за режисура със "Златна палма" в Кан 2018 филм "Студена война" на полския режисьор Павел Павликовски ще бъде прожектиран след церемонията по официалното откриване. На сцената на зала 1 във Фестивалния и конгресен център актьорът Ицхак Финци ще получи наградата за цялостен принос към българското кино.
На тържествената церемония на червената пътека водещ ще бъде актьорът Стефан А. Щерев, познат още като продуцент, тв водещ и съосновател на Номадската танцова академия, Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс "Антистатик" и Нощта на театрите.
Конкурсните филми в основната програма са 12, а председателка на журито е Клаудия Ландсбергер, Холандия, съоснователка и първи президент на European Film Promotion, служи много години на селекционния комитет на конкурсната програма на "Берлинале" и на "Хамбург филм фунд". Член е на Европейската филмова академия. В журито са още драматургът от Германия Хелмут Шьодел, Катерина Шпица от Русия - актриса, Луис Диого от Португалия - режисьор, и Калин Станкулеску - филмов критик от Румъния. За втора поредна година фестивалът "Любовта е лудост" има своето младежко жури, което ще избира най-добрия от представените десет филма в младежката надпревара.
В киноафиша на "Любовта е лудост", освен конкурсна програма и младежка конкурсна програма, са включени и панорамите Българска класика, Новото българско кино, По глобуса, Фестивали и награди, Светове и граници, Дни на Русия, Фокус Румъния, Фокус Иран, Фокус Франция, Фокус Испания, Фокус Унгария, Комедиите на Рихард Бланк, Жан-Пол Белмондо на 85 години и късометражна програма. Повечето от филмите са премиерни заглавия - като "Безкрайната градина" на Галин Стоев, руските "Собибор" и "Решение за ликвидиране", "Син на друга майка" с участието на варненеца Юлиан Костов.

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 1435

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 1386

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 1408

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 1530

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 1454

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 1549

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 1352

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 1665

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 1640

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 1551

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ