Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

България

Най-много клинични проучвания се правят на онколекарства

  285   0Най-много клинични изпитвания у нас се правят на лекарства за рак. Това става ясно от доклада на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за 2017 г. След онкологията (24 препарата) са лекарствата за неврологични заболявания (18), в областта на психиатрията (17), на кардиологията (15) и на имунологията, хематологията и ендокринологията (по 12). През годината ИАЛ са постъпили 212 заявления за разрешаване на клинични изпитвания и 894 заявления за одобрение на съществена промяна. От агенцията отбелязват, че се увеличават процедурите за генерични лекарства. Приходите от такси от клинични изпитвания от 757 999 лв. през 2014 г. нарастват на 1 050 667 лв. през м.г.
Увеличава се съобщителната активност по отношение на нежеланите странични действия на лекарствата, става ясно от доклада. От 799 през 2016 г. броят на първичните съобщения са 850, а последващите - 350. Нарастват  сигналите от медицински специалисти - от 679 през 2016 г. стигат до 745 през м.г. За сметка на това сигналите от пациенти са намалели.
За нежелани реакции по отношение на ваксини са постъпили 84 (7% от всички съобщения) сигнала, като половината от тях са от пациенти. От агенцията поясняват, че през годините относителният дял на пациентските съобщения за нежелани лекарствени реакции след ваксинация нараства. През 2013 г. например те са били около 10%.
Най-масово установяваните през годината нарушения е продажба (отпускане) на лекарство "по лекарско предписание" от помощник-фармацевт и продажба на такива медикаменти, без да бъде представена рецепта. Друго нарушение, установено от контролните органи, е шеф на аптека да работи като наемен работник в друга аптека.
Сред констатираните нарушения с по-голяма степен на обществена опасност е отпускане на лекарствени продукти от неправоспособни лица без фармацевтично образование.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"