26 Април 2024петък22:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Досадната защита

/ брой: 166

автор:Ева Костова

visibility 128

Допитване до бизнеса на тема "Как повече хора с увреждания да се включат като работещи?" идва като нова приливна вълна към нестихващите протести напоследък и липсата на пълна яснота около грижата за ощетените от съдбата българи. Сред предложенията на държавата бяха да се въведат квоти за наемане на хора с трайни увреждания, а когато не се изпълнят, да следват санкции. Допитването показва интересни наблюдения и мнения, част от които са познати от години и от години висят във въздуха. Има обаче едно интересно мнение - отрицание на отрицанието. 10 на сто от анкетираните фирми не са наемали увредени заради защитата, която те имат срещу уволнение. В същото време 52 на сто от бизнесмените хорово искат да отпадне тъкмо защитата при уволнение. Май и самите фирми не са наясно дали ги сърби или ги боли. Човеколюбиво ужким подхождат, в същото време досадно отхвърлят един свой ангажимент. А от защита се нуждаем всъщност всички, но нека я признаем първо на по-слабия...
Дето се вика, още не са наели хората, а вече им кроят кюляфа. Вярно е, че при пазарната икономика, хеле пък като нашата, всеки работодател търси кой да свърши работата колкото се може по-евтино. Никой, разбира се, няма да го застави да вземе за пилот еднорък човек. Но има други места, където интелектът и познанията на хора с увреждания вършат чудесна работа, стига да им се предостави достъпна среда, условия за квалификация и преквалификация, подходяща работна обстановка. И да не им се внушава априори, че са непригодни за труд. Да не се слагат непристъпни бариери пред предприятията, които искат да наемат хора с увреждания. Да се спазва и законът за обществените поръчки, преференциите не само на книга. Иначе, както показва допитването, за последните 3 години едва 17 на сто от фирмите са използвали програми за субсидирана заетост, по които са наели по 1 човек. Независимо, че и в новия закон за хората с увреждания социалното министерство е вкарало отново познати насърчителни мерки за бизнеса - субсидии, данъчни преференции, икономически стимули. Ала-бала приказки, далеч от реалността, които надали ще махнат от главата на премиера досадната тема за българите с увреждания. Програми и закони имаше и досега, но прилежно написани и окачени по табла и стени, вършат работа колкото да не е без хич.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ