Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

А БГ инвеститорите?

Мая Йовановска

29. Август 2018 , брой: 167   389   0Крайно време е да спрем да се заблуждаваме - България очевидно не е привлекателна за чуждите инвеститори. Тези лъжи за прекрасната бизнес среда обикновено слушаме от представители на властта, които така продължават да оправдават  плоския данък например, който отдавна си изпя песента. А реалността е тежка администрация, корупция, бавна съдебна система, голям брой разрешителни и сертификати, което реално най-много затруднява по-малките инвеститори.
Данните за чуждите инвестиции изглеждат катастрофални - от близо 18 млрд. лв. за 2007 г. през миналата година те са се сринали до 1,8 млрд. лв. Без майтап, у нас най-големият чужд инвеститор са българските емигранти! Тези пари, разбира се, отиват за потребление, но и това не е без значение за слаба икономика като нашата. Сред многото цифри обаче изпъква нещо много важно. И то е огромният дял на местните инвестиции в общия обем на вложенията. Той нараства драстично при главоломен срив на чуждите вложения. Общо инвестициите годишно се движат около 18 млн. лв. През 2007-а чуждите вложения са били над 98% от тази сума, докато сега те са под 10%. Или казано просто - най-големият друг инвеститор у нас е българският предприемач.
Няма какво да се лъжем - немалка част от тези пари идват по линия на обществени поръчки или от еврофондовете и те отиват при "наши" хора. Въпросът е какво прави държавата за другите, за хилядите средни, малки и още по-малки фирми с всичките им кусури, които движат икономиката на нашата държава? От Съюз "Произведено в България" определиха правенето на бизнес у нас като опит за плуване в басейн със сярна киселина. Не разбирам защо властта не спре най-после да ни баламосва с разните му там митични чужди инвеститори, които, като дойдат, видите ли, реки от мед ще потекат. Погрижете се най-после за нашите предприемачи, като ги облекчите от корупцията и тромавата администрация, а най-вече за по-малките, които едва оцеляват. Щото те и вас хранят, господа и дами управляващи!

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"