Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Австралия избра "Боксер"

Правителството на Зеления континент подписа с "Рейнметал" за покупката на 211 бронирани машини

Георги Георгиев

30. Август 2018 , брой: 168   113   0
Снимка
Снимка Reddit
Двамата финалисти от конкурса на австралийската армия - "Боксер" отляво и "Патриа" AMV отдясно

Правителството на Австралия подписа миналата седмица договор с германската компания "Рейнметал" за покупката на 211 бронирани машини "Боксер" (8х8) на стойност 2,1 млрд. евро. Общата сума за целия 30-годишен срок на експлоатация на машините може да достигне близо 16 млрд. австралийски долара, по-голямата част от които ще получи местната промишленост. Първите доставки ще започнат още догодина, а последните машини се очакват през 2026 г.
"Боксер" ще заменят 257 остарели бронирани коли тип ASLAV, които ще бъдат извадени от въоръжение през 2021 г. Те ще се използват основно във версията за разузнавателна бронирана машина (133 броя), но и в още шест варианта, сред които машини за управление на войските, на огъня, санитарни машини и ремонтно-евакуационни.
Договорът е част от обширната модернизационна програма на австралийските въоръжени сили. Запитвания бяха изпратени до водещи производители на бронирана техника, сред които финалисти, през август 2016 г. се оказаха германците с "Боксер" и британците от "БАЕ Системс", които се явиха съвместно с финландската компания "Патриа". Те представиха бойната бронирана машина AMV35, която използва корпуса на финландската машина купола с 35-мм оръдие "Бушмастер", разработена от британците.
В крайна сметка австралийците избраха германската машина. За реализацията на проекта "Рейнметал" ще се създаде Център за върхови технологии във военната сфера близо до Бризбейн. Всички 211 бронирани разузнавателни машини ще бъдат произведени с австралийска стомана и ще бъдат ангажирани 1450 работни места в 40 австралийски компании. Първите 20 машини все пак ще бъдат сглобени в Германия през 2019 г., а обучението на австралийците ще започне от 2020 г.
Вариантът на "Боксер" CRV, който избраха австралийците, е оборудван с бойна купола "Линкс", която има 30-мм оръдие и две противотанкови ракети израелско производство "Спайк-LR".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"