19 Април 2024петък10:54 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Метеоролозите надделяха - ще излязат от БАН

Лъжите за финансовата им криза и частните фирми на директора бяха потулени

/ брой: 168

автор:Ростислава Иванова

visibility 879

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изваден от структурата на БАН. Това ще стане от 1 януари догодина, за да се уреди въпросът с прехвърлянето на собствеността, съобщи вчера в МС министър Красимир Вълчев след среща при премиера Борисов.
Метеоролозите спретнаха пореден протест вчера, a в сайта на института се появи съобщение, че категорично не приемат предложенията на БАН да преминат на отделен целеви бюджет в рамките на академията, а заплатите за научните длъжности да са еднакви с тези в другите научни звена. Не може да ни казват те какви пари са ни нужни, за да работим, заявиха от НИМХ. Искането им е институтът да се отдели от БАН и да премине към МОН. Според тях от години НИМХ страда от недофинансиране по вина на ръководствата на БАН. Пред сградата на академията, а после и под прозорците на Борисов в МС те издигнаха плакати: "Спасете ни от БАН", "БАН, развод ни дай и повече не ни мъчи, въздуха ни остави".
Ни дума обаче не се чу отново за паралелните частни фирми на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов, които той има в нарушение на законите и Устава на БАН, нито пък за лъжите, че НИМХ е в тежко финансово състояние.
Този път някои журналисти обаче посетиха счетоводството на БАН, където им бяха показани данните за реалното финансово състояние на НИМХ, което е по-добро от това в други институти. Наличната валутна сметка на института в размер на 1,5 млн. евро. Според участници в шествието този път са дошли всички работещи, понеже при предишния протест директорът Брънзов накарал отсъствалите да си пуснат един ден отпуск.  
Протестът вчера провокира премиера да привика на среща в МС представители на протестиращите, председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и министър Вълчев. До разбирателство между страните обаче отново не се стигна. Метеоролозите останаха непреклонни в искането си за отделяне.
Въпросът ще бъде обсъден в Общото събрание на академията на 10 септември. Ще се разглежда решението как НИМХ да излезе от БАН. "Ако трябва, ще се направят и законови промени", обяви Вълчев. "Вариантът за излизане на НИМХ от академията се оказал по-възможен и приемлив, той е най-добрият и за БАН, и за НИМХ", категоричен бе министърът. За частните фирми и реалните финанси - отново не каза и дума.
От решението на ОС зависело колко бързо ще стане отделянето на института. Според министъра реалистично е това да стане от 1 януари 2019 г. В следващите дни от БАН ще оформят предложението, за да не се налага да се правят законови промени. Ако се стигне до законово уреждане, това вече зависи от възможностите на парламента да вземе решението, обясни Вълчев. Собствеността, която ползва НИМХ, обаче е на БАН, а по закон всяка промяна в собствеността на БАН се решава от парламента. Проф. Брънзов пък каза, че няма да има пречки учени от НИМХ, които смятат, че бъдещото им развитие е в БАН, да останат в академията.


Снимка БГНЕС
След поредния си протест вчера синоптиците успяха да постигнат своето - да отделят НИМХ от БАН

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 506

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 479

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 472

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 605

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 499

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ