Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

България

Държавният архив за електронни данни ще е готов през ноември

Ростислава Иванова

30. Август 2018 , брой: 168   168   0До 15 ноември ще заработи централното хранилище за резервни копия на данните от системите и регистрите на държавната администрация към Министерския съвет. Решението за създаването на хранилището бе взето след безпрецедентния срив на Търговския регистър, продължил цели 18 дни - от 9 до 27 август. Институциите ще получат пространство в хранилището, където задължително да съхраняват резервно копие на ценните си данни. Отговорността за целостта и сигурността на резервните копия ще е на Държавната агенция "Електронно управление".
Правителството утвърди вчера план за защита и съхранение на данни на критичните системи и регистри в България. Той предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. До 10 септември институциите трябва да изпратят на Държавната агенция "Електронно управление" изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни. В същия срок ДАЕУ и ведомствата ще извършат анализ на рисковете за преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ), която ще извършва трансфера на резервните копия към и от хранилището.
ДУМА припомня, че за скандала с регистъра го отнесе само бившата му шефка Зорница Даскалова, която бе принудена да подаде оставка. Тя бе наследена на поста от Габриела Козарева - също предложена от "Атака". Това доведе до пореден скандал в "Обединени патриоти". Партия НФСБ на Валери Симеонов се обяви срещу кадруването на Волен Сидеров.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"