Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Ще им извади очите

Мая Йовановска

30. Август 2018 , брой: 168   404   0В противовес на хвалбите, които властта не спира да сипе колко много прави за бизнеса и напук на съобщенията как държавата се справя с административните утежнения, пред предприемачите има и някакви обективности. Насред лятото, когато традиционно безработицата намалява и когато е пикът на строителството, се оказва, че стопанската конюнктура, сиреч поносимостта на бизнес средата в страната се влошава с близо 3%. Данните идват не от космоса, а изразяват реалните притеснения на ръководителите от различните сектори в икономиката. Пречки, притеснения, несигурност - това споделят предприемачите.
Всъщност конюнктурата се е влошила във всички сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Дали властта си дава сметка каква реална оценка е всичко това за нея? Не е било да има избори и на бизнеса за пореден път да му се обещава подобряване на бизнес средата. Само през последните месеци бяха приети куп нормативни актове, създаващи нови утежнения. Например поредните нови изисквания към касовите апарати и софтуера. Защо? Заради недалновидни предходни решения на същата власт, които позволяват укриване на обороти. И сега, казват експертите, изискванията не били читави, та съвсем скоро пак бизнесът ще бъде одран с нови разходи.
Само преди ден една от най-големите организации на предприемачи в страната удари шамар на властта, като цитира данни, че за 10 години с над 15 млрд. лв. са спаднали чуждите инвестиции и към 2018-а почти няма вложения "на зелено". Съседна Сърбия, която дори не е член на ЕС, привлича чудовищни чужди инвестиции. Защо, питат ли се нашите управници? Големият въпрос обаче е в каква среда работи родният бизнес. Но макар, че отговорът може да им извади очите, те не го разбират. Имат си своите обръчи, а другите - да се оправят както могат. И някои се оправят, като не правят бизнес в родната си страна, защото не разчитат на европари и обществени поръчки.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"