19 Април 2024петък23:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Петолиния

"Българи от старо време" гостуват на Античния

Спектакълът се посвещава на юбилея 100 години професионален оперетен театър в България

/ брой: 169

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 972

Жителите и гостите на Пловдив могат да се насладят на 5 септември от 20 ч. на най-любимата българска оперета - "Българи от старо време" от Асен Карастоянов, либрето Коста Райнов. Тя е написана специално за Музикалния театър, на чиято сцена се поставя за осми път, научи ДУМА от София Стойчева, експерт ВО на културния институт.
Възрожденски колорит и стилизиран фолклор ще видят зрителите в постановката на Музикалния театър. Спектакълът показва с добросърдечна ирония семейната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят онези отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон. Публиката ще се посмее над вечното политиканстване на Дядо Либен и Хаджи Генчо, което застрашава годежа на децата им Павлин и Лила. Ще се вълнува заедно с младите, когато се противопоставят на старите разбирания в името на любовта.
120 костюма сменят солистите, хорът и балетът по време на двете действия на оперетата. Те са изработени в стила на българската възрожденска живопис. Цветна и минималистична е сценографията на постановката. "Декорът на места е наивистичен, както наивна и чиста е любовта между двамата герои Лила и Павлин", споделя сценографът Иван Савов.
Целта на постановъчния екип е била да погледне с добродушна усмивка на нашите предци от онова време, без да ги съди или да им се присмива. Режисьорът на спектакъла, солистът на Музикалния театър Александър Мутафчийски, за когото ролята на ратая Иван е емблематична, казва: "Поглеждайки с очите вече на режисьор, се помъчих да си отговоря на въпроса: С какво "Българи от старо време" ни провокира в наши дни? И как, без да се правят преднамерени сценични препратки към съвремието ни, същият въпрос да развълнува и публиката в салона."
В атрактивната сценография, дело на балетмайсторката Татяна Янева, умело са вплетени традиционните за фолклора ни копаница и ръченица с елементи от съвременните танци. В предишни постановки за танците се е разчитало на изпълнители от професионални фоклорни ансамбли.
Цели музикални пасажи от оперетата на Асен Карастоянов, които дълго време не са изпълнявани, звучат за първи път в постановката на Музикалния театър, споделя главният диригент на НМТ Юли Дамянов.
Публиката ще се наслади на изпълненията на водещите солисти. Ролите на колоритната двойка на двамата копривщенски големци Дядо Либен и Хаджи Генчо изпълняват доайените на театъра Христо Сарафов и Николай Борисов. Юлия Маринова играе Дела, жената на Дядо Либен. Светлана Иванова е Хаджийката, жената на Хаджи Генчо.
Ролите на Павлин и Лила се изпълняват от Пеньо Пирозов и Добрина Икономова. В любимия на публиката тандем на ратаите Иван и Янка ще гледаме Александър Панайотов и Катерина Тупарова. Сватовниците Ерчо и Герчо се изпълняват от Лъчезар Лазаров и Тодор Велков. В образа на Циганката-гледачка се превъплъщава Марияна Арсенова - солистка и директорка на Музикалния театър.




Снимки НМТ

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ