24 Април 2024сряда08:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Васил Николов:

Не противопоставяме родители на учители

Инициативният комитет излиза на протест за повече детски градини и допълнителен персонал, казва председателят му

/ брой: 169

автор:Деси Велева

visibility 1454

Васил Николов е роден в София през 1978 г. Завършил е Техническия университет в София и е инженер по компютърни системи. Работи като програмист. Женен, с две деца. Председател е на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, както и на Инициативния комитет за подобряване качеството на живот в квартали и села в южната част на Столичната община. Също така е и председател на Инициативния комитет за подобряване на обществения транспорт в с. Владая и кв. "Княжево".

"Когато средата е спокойна и здравословна за учителите, тя е такава и за учениците"


- Г-н Николов, Инициативният комитет за качествена и иновативна образователна система, чийто председател сте вие, организира след няколко дни протест. За какво ще бъде той?
- Излизаме на протест от 10,30 часа на 10 септември пред сградата на общината на ул. "Московска" 33 с няколко искания. Най-важните от тях са построяване на нови детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал, и отстраняване от длъжност Мария Минчева - директор дирекция "Образование" в общината, както и на Ирена Николова, главен експерт в дирекцията. Тази структура е оставила системата да работи безконтролно и търси оправдание за нарушенията. Вместо да се налагат санкции, се стигна до компрометиране на системата и на учителите като цяло. А когато една страна или един град компрометират професиите на учители, на лекари, то те не могат да имат добро развитие и затова ние категорично настояваме за тези кадрови промени.
Останалите ни искания са до построяването на необходимия брой детски градини, неприетите деца да бъдат обезщетявани, като им бъдат предоставяни ваучери с размера на единния разходен стандарт. Друго важно искане е да бъдат решени проблемите с електронната система за кандидатстване в детски градини и създаване на такава за прием в първи клас.
И последното ни искане е свързано с това, че в момента има групи с приети деца над разрешения максимум и настояването ни е в тях да бъдат отпуснати средства за назначаването на още един помощник-учител във всяка такава група.
- През последната година организацията ви е много активна в проследяването и предотвратяването именно на нерегламентирания прием в детските градини. Какви са в крайна сметка резултатите от действията ви?
- Сериозен успех е, че по наше настояване приемът на деца с хронични заболявания вече минава през електронната система и директорите на детски заведения вече нямат възможност да вкарват деца "по втория начин". Също така сериозно следим и за нарушаване на законите и нормативната уредба и може да се каже, че директорите ограничиха до минимум нарушенията. Жалкото е, че това е работа, която от дирекция "Образование" би следвало да я вършат, а не ние да регистрираме нарушенията. А те да не предприемат мерки и вместо да санкционират да търсят оправдания на директорите - нарушители.
- Продължава ли наднорменият прием в забавачките, въпреки заложените от Столичната община ограничения?
- Ако говорим за заложените от общината ограничения, които нарушават донякъде заложените законови ограничения, отговорът е не. Не продължава, защото ние следим и директорите го знаят. Но нима никой не знаеше или не бяха забелязали преди появяването ни, че има такива проблеми? Нима ние показахме за първи път, че има нерегламентиран прием? Ясно е, че всички са знаели, но е било по-лесно, вместо да се извади проблемът и да се работи по него, той да се покрива и да се правим, че го няма. Е това вече няма как да стане - нищоправенето приключи.
- Обвиняват ви, че противопоставяте родители на директори и учители. Как ще коментирате това?
- Това обвинение е една огромна манипулация, която е следствие действията на синдикатите, тъй като, както на всички е известно, синдикатите от десетки години не правят нищо. В повечето случаи имитират дейност, за да оправдаят събирания членски внос. Така е и в случая.
Ние искаме да се намали броят на децата в група, за да им е по-лесно на учителите и да работят в нормална среда. Искаме ранно пенсиониране за тях. Искаме драстично увеличение на заплатите, а синдикатите, вместо да подкрепят тези искания, се опитват да настройват учители и директори срещу родителите, за да имитират някакво действие. Дори стигнаха дотам да обявят, че готвят стачка срещу нас, което е смешно. Те не излязоха години наред, за да протестират за безобразните условия на труд на учителите, които съсипват и здравето и нервите им, а сега ще стачкуват срещу нас! Но нас това не ни притеснява, защото все повече директори и учители ни подкрепят, виждайки кой прави нещо реално за тях. Дори неведнъж сме призовавали учителите да излязат с искания или предложения и ние ще ги подкрепим. Ние сме зад тях защото, което е добро за учителите, е добро и за нашите деца. Когато един учител се чувства спокоен в приятна и спокойна среда, то това е добре и за децата ни. Когато средата е спокойна и здравословна за учителите, тя е такава и за учениците и затова за разлика от синдикатите ние реално ги подкрепяме, а не имитираме подкрепа. Затова и ги призоваваме да се включат и те в протеста, защото този протест е в полза, както на децата ни, така и на учителите.
- Въпреки че основната ви дейност е свързана с детските градини, какво мислите за приема в първи клас, който също среща много критики. Къде е същината на проблема в този случай?
- Не случайно сред исканията на протеста са строеж на нови училища и разработване на електронна система за прием в първи клас. Докато приемът не се урегулира, така че да е прозрачен, справедлив за всички и с равен достъп, със  справедливи за всички правила, родителите масово ще недоволстват.
- Работите за създаване на "иновативна" образователна система. Не смятате ли, че образованието има нужда първо от "нормализиране", а едва след това да се стремим към иновации?
- Иновациите не е нужно да се търсят. По- скоро трябва да се прилагат. Но така зададен от вас, въпросът, за съжаление, е много на място, тъй като колкото и да се разви досега нашата организация, огромен ресурс отива за работа срещу пороците на системата. Нямаме възможност да работим в посока развитие и прилагане на иновативното образование. Но както вие се изразихте, "нормализирането" на системата също е един вид иновация за страната ни като цяло. Все пак нещата тръгнаха и промените, макар и много трудно приемани, вече са факт и трудно биха могли да бъдат спрени вече.
- Бяхте обвинени от кмета Йорданка Фандъкова в политическа атака при обявяването на протеста ви.
- Много важно нещо, което искам да отбележа от името на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система е, че не е политизирана организация, не симпатизира на нито една политическа сила, никога не е била и няма да бъде политически пристрастна. Нашата гражданска инициатива не се спонсорира от партии, не получава субсидии и е изцяло на самоиздръжка от своите членове. Досега не сме участвали в протести като "ДанчеСлез", антиправителствени и други политически мероприятия, които нямат отношение към работата ни. Такива твърдения са нелеп опит за опетняване доброто име на организацията ни. За нас като гражданска обществена организация не е важно коя политическа партия управлява, стига управлението да бъде прозрачно, открито и с участието на гражданите. Затова и протестът ни не е срещу Столичната община, а е с настояване за сътрудничество и за реални действия от нейна страна. Независимо от политическата сила, която стои начело на  държавата или общината, следва да е налице убеждението, че гражданите участват активно в управлението, а не гражданското общество да бъде възприемано като враг.



 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ