Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Коментари

Пълна свинщина

Мая Йовановска

3. Септември 2018 , брой: 170   343   0В разгара на опасните болести по животните, които оставят по пътя си огромни загуби за животновъдите, има един въпрос, на който никой в държавата не ще да даде отговор. А той е - каква е биосигурността в България?
Хиляди овце и кози отидоха под ножа в Странджа заради чумата по дребните преживни животни, стопаните получиха някакви обезщетения, но немалка част от тях няма въобще да продължат с животновъдството. Тая горчива каша те сърбат не за първи път. През 2011-а заради шапа - болест, невиждана от десетилетия, поминъкът им беше ликвидиран.
За чумата по дребните животни никой не си направи труда да отговори на въпроса откъде и как се е "докопала" болестта до страната ни. Имаше подозрения, но окончателен отговор - не. А това е изключително важно, за да разберем къде са пробойните ни.
В съседна Румъния от 1-2 години имат, меко казано, проблем с африканската чума по прасетата. Там огнищата вече са над 800, най-голямата им свинеферма "изгърмя", а освен колосални загуби болестта дори успя да предизвика политическа криза. Нашите власти след дъжд качулка се хвърлиха да строят ограда по сухопътната граница. Но какво се оказа - дадените близо 3 млн. лв. за въпросното гранично съоръжение са били напразни. Защото в провадийското село Тутраканци вече е потвърдено първото огнище на африканската чума. Заболяването е силно заразно и ваксина срещу него няма. Санитарните власти вече избиха прасетата в селото, твърдят, че вземат строги мерки и, разбира се, веднага уведомяват Европата.
Ще имаме ли този път отговор как чумата е прескочила оградката на Порожанов. Или е дошла по Дунава, където румънски пишман фермери изхвърляли заразени животни, или се е пръкнала от Космоса? Щото министърът още се чуди откъде е дошла. Толкова си могат. А отговор не чакайте. Само фактите са налице - че и този мор бе допуснат в страната. Свинщината е пълна.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"