Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Каварна събра приятели на риба, миди и музика

За юбилейното 15-о издание на фестивала Сдружението на рибарите предостави на домакините около 600 кг цаца, сафрид, скумрия и пр.

Аида Паникян

3. Септември 2018 , брой: 170   698   0
Снимка
Снимка ОБЩИНА КАВАРНА
Жители и гости на града се насладиха на вкусни специалитети

Грандиозната и през т.г. Огнена фиеста "Чиракман" с участието на Дичо, е последвана от традиционния Миден и рибен фест в Каварна. Добрите традиции трябва да се спазват, категорична е пред ДУМА кметът на общината Нина Ставрева, припомняйки обещанията си отпреди 3 години.
Привечер оживлението по главната улица преди концертите на 31 август и на 1 и 2 септември напомня непразничните летни вечери в крайморския град от 70-те и 80-те години. Тогавашните ученици във ваканция са със сребро в косите, но срещите им не са по-малко сърдечни, "гарнирани" в трите вечери с изобилие от различни видове риба, миди и бира. По скарите и във фритюрниците по щандовете са приготвени около 600 кг риба - цаца, сафрид, скумрия и пр., предоставени от Сдружението на рибарите.
По традиция в петъчния следобед откриването на фестивала събира стотици граждани и гости на площад "Защитата на Каварна" или както каварненци по традиция си го наричат "площадът пред читалището". Тази година специалните гости са от побратимения на Каварна унгарски град Чопак. Преди дни събралото се множество става свидетел на майсторлъка на кмета Тибор Амбруш и екипа му, които приготвят балатонски сом по традиционна местна рецепта. Гостите са наредили край щанда си бутилки традиционни унгарски вина и ракии (от грозде, орех, череша, круша и др.), както и плодови сиропи. Унгарските ястия се приготвят, а по-късно се сервират от общински съветници на Чопак. В същото време на щанда на Каварна общински съветници заедно със зам.-кмета Йордан Йорданов и с помощта на кмета Ставрева приготвят неповторимата каварненска рибена чорба по много стара рецепта със специална саламурика. Гозбите се приготвят под звуците на унгарски танц. Всички, уважили откриването на Мидения и рибен фест, по традиция опитват от унгарските кулинарни изкушения вкусната чорба на каварненските домакини.    
Успоредно с демонстрацията на кулинарните умения на чопакските и каварненски общински служители, за трета година се провежда и "Морското ателие" на възпитаници на каварненския Общински детски комплекс. В ателието се включват и други деца и всички рисуват на миди, рапани и морски камъчета. В заниманията им се включват и кметовете Ставрева и Амбруш.
Около 21 ч. стотици каварненци и гости на града се събират пред естрадата на площада за традиционния концерт. Публиката приема резервирано младия Йордан Марков, но мелодичните му песни скоро я завладяват. Той отстъпва сцената на "Тоника Домини", а те очаквано взривяват града с любимите на всички българи песни. Миденият и рибен фестивал е тридневно шоу, предназначено за всички и за всеки, за различните вкусове, а не за почитатели на конкретна музика, затова и в заведенията около площада в тези дни са предварително ангажирани всички маси, а зрителите не се уморяват по повече от два часа да стоят прави, за да чуят любими изпълнители. Втората вечер е на солиста на "Ку-ку бенд" Борис Солтарийски и балет "Магаданс". Въодушевлението на публиката е не по-малко от предходната. С очакване за следващото лято, 15-ия Миден и рибен фест закриват Катя и Здравко от дует "Ритон".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"