25 Април 2024четвъртък22:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Властта не знае откъде е африканската чума

Момчил Неков поиска увеличаване с 40 млн. евро на бюджета на ЕС за справяне с болестите по животните

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 860

Първият случай на африканска чума по свинете бе установен в провадийското село Тутраканци през миналата седмица. Това стана само ден след като БАБХ съобщи, че има съмнения, че заразата е достигнала страната ни. По-рано стана известно, че от отглеждани в задния двор на къща в Тутраканци прасета за угояване са умрели три животни. Бяха взети проби, които доказаха наличието на опасното заболяване. Така африканската чума по свинете вече е в България, въпреки че властите твърдят, че вече са построили 130 км телена ограда по сухопътната граница с Румъния, където огнищата вече са над 800, за да възпрепятстват свободното преминаване на диви прасета на наша територия. Министърът на земеделието Румен Порожанов обаче се чуди откъде е влязла заразата на наша територия. "Правим всичко възможно да се установи откъде е влязла заразата в България. За съжаление много са начините, а именно чрез разпространение на продукти, чрез придвижване на туристи, хора, животни, транспорт на фураж", заяви Порожанов.
Всички прасета от провадийското село вече са умъртвени. Оказа се обаче, че техният брой не отговоря на първоначалната информация. В крайна сметка умъртвени и загробени 83 прасета от Тутраканци, съобщи вчера шефът на БАБХ Дамян Илиев. България е уведомила ЕК за огнището на африканска чума по свинете. Вече е обявена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна, и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Въведена е и десеткилометрова зона за наблюдение около огнището, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна. В тези населени места започва преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине, съобщиха от БАБХ. В област Варна са забранени търговията, придвижването и транспортът на домашни свине. Забранява се организиране на пазари. Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение. Ще бъдат взети проби и в 10-километровата зона, съобщи Порожанов. Ако са положителни, властите ще продължат с умъртвяването. Докато излязат пробите, няма да се умъртвяват животни, обяви вчера Дамян Илиев.
С пътната агенция сме се разбрали, всички паркинги, където спират тирове, своевременно да бъдат почиствани и боклуците унищожавани. Същото се отнася и за пристанищата - отпадъците от корабите, отнася се за всички граници на България, съобщи още Илиев. Дезинфекция се правела на всички влизащи в страната автомобили.
Междувременно българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 млн. евро на бюджета на Европейския съюз за 2019 г. Увеличението, според тях, е нужно за разходи, свързани с борба с африканската чума по свинете и заболяванията по дребните преживни животни. През 2018 г. има увеличаване на разпространението на болести по животните в ЕС - като африканската чума по свинете,  болести при преживните животни. Това се случи в региони, които граничат с трети страни, като Украйна, Молдова и Турция, каквито са България и северната ни съседка Румъния. Тези заболявания представляват сериозна заплаха, тъй като овцевъдството и козевъдството и отглеждането на свине често са единствените възможни икономически дейности там. Според евродепутата е важно да се осигурят достатъчно финансови инструменти за борба с болестите, засилване на контрола по граничните пунктове и създаване на съоръжения, които да отделят податливите животни от тези, които са потенциални носители на зараза.


Заболяването е силно заразно


Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите свине. Предава се чрез контакт с болни животни, чрез замърсени с вируса материали и чрез поглъщане на заразени фуражи и от отпадъци, съдържащи заразено свинско месо. Ваксина няма. Заболяването е безвредно за хората.

 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ