Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Забраната за пушене на закрито остава

Отмяната й ще е удар върху постигнатото за здравето на нацията, категорична е депутатът от БСП д-р Валентина Александрова

Аида Паникян

5. Септември 2018 , брой: 172   107   0С 25 гласа "за", 69 "против и 45 въздържали се депутатите отхвърлиха предложението на  "Обединение патриоти" към закритите обществени места, в които по изключение се допуска тютюнопушене в обособени самостоятелни помещения, да се добавят плавателните съдове и до 50% търговската площ на определени видове заведения за хранене и развлечения. Законопроектът бе внесен още в началото на май т.г., а мотивите са, че законът в момента така и не се спазвал и затова било по-добре да се отделят зали за пушачи и непушачи. Припомняме, че инициатор на промяната бе вицепремиерът Валери Симеонов. Проектът обаче не бе приет в парламентарните комисии по здравеопазване и по икономическа политика и туризъм. Отрицателно бе становището и на МЗ. Според ведомството на Кирил Ананиев частичната забрана чрез регламентиране на определени зони за пушачи и непушачи няма да опази здравето на населението. Категорично против проекта са БЛС, Българското дружество по белодробни болести и неправителствени организации, независимо че проектът предвижда двойно по-високи санкции за нарушаване на правилата.
Като удар върху всичко, постигнато за опазване на здравето на нацията, храктеризира законопроекта д-р Валентина Александрова от БСП. Тя припомни с колко труд и време е постигната настоящата забрана за пушене на закрито. 
Междувременно МЗ представи на сайта си предложения за промени в Закона за здравето, според които се предвижда забрана на цигари дори в т.нар. парници (оградени с найлон пространства пред заведенията), както и пушене на наргиле в  ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, барове, както и "шиша (shisha)" барове и кафенета. Проектът, който визира и бездимните цигари. Забраната се обсъжда отдавна. Отговорни за пушенето на наргиле в закрити заведения ще са съдържателите им. При повторно нарушаване на закона заведението ще бъде затворено за месец. Предлага се изменение и в Закона за закрила на детето - въвеждане на забрана за предлагане и продажба на деца освен на алкохолни напитки и тютюневи изделия, също така и на изделията за водна лула, несъдържащи тютюн.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"