Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Пак от най-бедните

Мая Йовановска

5. Септември 2018 , брой: 172   464   0Неведнъж сме чували от управляващите, че те, видите ли, данъци нямало да увеличават. Това най-често се декларира преди избори или при приемането на бюджета, а после нещата се оказват различни. Започват нормативни врътки и плащаме все повече и повече. За каквото ви дойде наум.
Оформено като грижа за природата и чистия въздух, по предложение на екоминистъра Нено Димов наскоро бе повишена екотаксата, която се плаща при внос на стари коли. Сега се оказва, че със същите мотиви неговият колега Владислав Горанов ни готви още една тесла. Чрез нова екокомпонента, която се вкарва при изчисляването на годишния данък за автомобилите, налогът за голяма част от хората ще се повиши с 50%. Драстичното увеличение се отнася конкретно за собствениците на автомобили над 20-годишна възраст.
Всеки знае, че заради бедността масово българите карат коли втора ръка. България има най-стария автопарк в Европа. Около 40 на сто от колите ни са на над 20 г. по изчисления на експертите. И при регистрирани 4-4,5 млн. автомобила, това означава, че около 1,6-1,8 млн. леки коли са над 20-годишни. С новия закон Горанов развързва ръцете на общините да събират по-висок данък от 1 млн. и 800 хил. собственици на автомобили.
През 2015 г., малко след местните избори, на среща Бащицата призова кметовете на областните градове да вдигат данъци и такси. Тази тема преди вота въобще не беше повдигната от Бойко Борисов. Друг е въпросът като какъв отправи той разпореждането си към кметовете, защото по закон изпълнителната власт няма право да се меси в политиката на местната. В началото на годината и Горанов призова кметовете, ако искат да имат повече приходи, да вдигат данъци. Вярно е, че много общини са закъсали, но властта пак ще изчегърта тези пари от най-бедните у нас.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"