Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Русия показа нова инженерна машина

УБИМ може да замени няколко използвани образци такава техника

Георги Георгиев

6. Септември 2018 , брой: 173   161   0
Снимка
Снимка "Уралвагонзавод"
Универсалната бронирана инженерна машина погледната отгоре

Универсална бронирана инженерна машина - УБИМ, бе демонстрирана за първи път публично на последния военнотехнически форум "Армия-2018" край Москва, но още м.г. бе показан макет на машината Според сайта topwar.ru преди няколко години руските военни са лансирали идеята за създаването на универсална инженерна машина, която да замени няколко образци техника, които изпълняват различни задачи, например ИМР и БАТ. Държавната корпорация "Уралвагонзавод" е създала опитен образец с кодово наименование "Образец 153" или УБИМ според изискванията на военните инженери. Целта на заданието с шифър "Робот-3" е била да се конструира бронирана машина, която да разчиства различни прегради, да изпълнява ролята на кран, да прокарва пътища, да изпълнява ролята на ремонтно-евакуационна машина. Предвижда се тя да бъде използвана на дивизионно и армейско ниво.
УБИМ е създаден на шасито на танка Т-90М, който наскоро влезе в серийно производство. Габаритите й надхвърлят тези на танка, масата й е около 55 тона. Способна е да развива скорост от 60 км/ч и може да измине 500 км с едно зареждане. По проходимост УБИМ се равнява на Т-90М. Без промяна от него са взети ходовата част и дизеловия двигател В-92С2Ф с мощност 1130 к.с. В предната част на машината са работните места на екипажа и част от апаратурата, централната част е отделено специално за апаратура, а в кърмата е двигателната установка. В горната част на машината има бронирана рубка с големи размери и изместена вляво, от дясната страна е разположена стрела с кофа със захват, която в походно положение е изправена. УБИМ разполага още с хидрочук и отсек за превозване на товари зад рубката, в който могат да се транспортират различни агрегати или инструменти, резервни части с обща маса до 4,5 т.
В челната част на машината е разположено булдозерното оборудване, чието гребло е с изменяемо положение на крилата, които могат да формират право гребло или клиновидно. Булдозерното оборудване може да работи в градски условия, в планинска, гориста местност или в полето. Във всички тези случаи то осигурява преместване на грунт или да разчиства различни препятствия. УБИМ може да изпълнява и някои задачи на бронирана ремонтно-евакуационна машина. За целта тя има две лебедки с голяма мощност, но не може да ремонтира повредени машини.
За работа на бойното поле са предвидени преносим минотърсач, прибори за радиационно и химическо разузнаване. Тъй като обитаемият отсек е херметизиран, УБИМ може да работи в райони, в които е използвано оръжие за масово поразяване. Машината е оборудвана още със спътникова навигация, защитен цифров канал за комуникация и апаратура за приемане и предаване на данни в единна система за управление на тактическото звено.
УБИМ има и дистанционен управляем модул с 12,7 мм картечница за самоотбрана с боезапас от 1200 патрона. Търсенето на целите и прицелването се осъществява от оптико-електронна апаратура. Отляво на корпуса са разположени осем димови гранатомета, разказва topwar.ru.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"