27 Април 2024събота04:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Русия показа нова инженерна машина

УБИМ може да замени няколко използвани образци такава техника

/ брой: 173

автор:Георги Георгиев

visibility 1660

Универсална бронирана инженерна машина - УБИМ, бе демонстрирана за първи път публично на последния военнотехнически форум "Армия-2018" край Москва, но още м.г. бе показан макет на машината Според сайта topwar.ru преди няколко години руските военни са лансирали идеята за създаването на универсална инженерна машина, която да замени няколко образци техника, които изпълняват различни задачи, например ИМР и БАТ. Държавната корпорация "Уралвагонзавод" е създала опитен образец с кодово наименование "Образец 153" или УБИМ според изискванията на военните инженери. Целта на заданието с шифър "Робот-3" е била да се конструира бронирана машина, която да разчиства различни прегради, да изпълнява ролята на кран, да прокарва пътища, да изпълнява ролята на ремонтно-евакуационна машина. Предвижда се тя да бъде използвана на дивизионно и армейско ниво.
УБИМ е създаден на шасито на танка Т-90М, който наскоро влезе в серийно производство. Габаритите й надхвърлят тези на танка, масата й е около 55 тона. Способна е да развива скорост от 60 км/ч и може да измине 500 км с едно зареждане. По проходимост УБИМ се равнява на Т-90М. Без промяна от него са взети ходовата част и дизеловия двигател В-92С2Ф с мощност 1130 к.с. В предната част на машината са работните места на екипажа и част от апаратурата, централната част е отделено специално за апаратура, а в кърмата е двигателната установка. В горната част на машината има бронирана рубка с големи размери и изместена вляво, от дясната страна е разположена стрела с кофа със захват, която в походно положение е изправена. УБИМ разполага още с хидрочук и отсек за превозване на товари зад рубката, в който могат да се транспортират различни агрегати или инструменти, резервни части с обща маса до 4,5 т.
В челната част на машината е разположено булдозерното оборудване, чието гребло е с изменяемо положение на крилата, които могат да формират право гребло или клиновидно. Булдозерното оборудване може да работи в градски условия, в планинска, гориста местност или в полето. Във всички тези случаи то осигурява преместване на грунт или да разчиства различни препятствия. УБИМ може да изпълнява и някои задачи на бронирана ремонтно-евакуационна машина. За целта тя има две лебедки с голяма мощност, но не може да ремонтира повредени машини.
За работа на бойното поле са предвидени преносим минотърсач, прибори за радиационно и химическо разузнаване. Тъй като обитаемият отсек е херметизиран, УБИМ може да работи в райони, в които е използвано оръжие за масово поразяване. Машината е оборудвана още със спътникова навигация, защитен цифров канал за комуникация и апаратура за приемане и предаване на данни в единна система за управление на тактическото звено.
УБИМ има и дистанционен управляем модул с 12,7 мм картечница за самоотбрана с боезапас от 1200 патрона. Търсенето на целите и прицелването се осъществява от оптико-електронна апаратура. Отляво на корпуса са разположени осем димови гранатомета, разказва topwar.ru.




 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ