Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Коментари

Къде е БАБХ в кочината

Мая Йовановска

6. Септември 2018 , брой: 173   414   0Пробите от свинете в провадийското село Бозвелийско, съседно на Тутраканци, където БАБХ вече ликвидира свинете заради африканската чума, са отрицателни. Да отдъхнем ли? Едва ли, след като експерт от агенцията откровено заяви: "Трудно ни е да се надяваме, че първото у нас огнище на африканска чума по свинете ще остане последно...".
Хората, живеещи в района по Дунав, започнаха масово да колят животните си, за да не "изгорят". Ще попитате защо, нали държавата обезщетява? Отговорът е много прост - държавата компенсира само за регистрирани животни. А чумата? Тя, не щеш ли, катализира някои сериозни проблеми, което впрочем си е наша българска традиция. Традицията контролните органи да не си вършат работата.
Как се случи това ли? В Тутраканци санитарните власти се канеха да ликвидират около десетина прасета, такива бяха и съобщенията, а накрая се оказа, че 87 грухчовци се простиха с живота. Ще кажете, че отглеждането на прасета в задния двор не е забранено. Да, но то също подлежи на контрол и държавата изисква регистрация на животните. Ето това е въпросът: кой и как контролира и къде е била БАБХ, която трябва да е нащрек денонощно при тези опасни болести, които се вихрят през последните години и буквално дебнат отвсякъде.
Биосигурности ли? Че властта не ще да даде отговор как точно е дошла у нас африканската чума, макар че в съседна Румъния ври и кипи от проблеми заради този мор. А дали изобщо търси? Някакъв отговорен чичо преди няколко дни предположи, че може да е влязла със заразени фуражи. По документи нямало нищо притеснително, но агенцията нямала как да установи дали наистина има зараза в тях, щото такива били законите. В Тутраканци пък в деня, в който се очаквали резултатите от пробите, 50 прасета били заклани набързо и турени във фризерите. Вярно ли е това, заразено ли е месото и какво ще се прави с него не е ясно.
Има ли някакъв контрол от БАБХ в българската кочина, по дяволите?

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"