08 Май 2024сряда23:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Палитра

"Нови работи" от внучката на Кръстьо Сарафов

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 168

Столичната галерия "Credo Bonum" представя изложбата "Нови работи" на художничката Сирма Сарафова-Ораховац до 30 септември, всеки ден от 11 до 19 ч. в салона на ул. "Славянска" 2.
Всяка изложба на родената през 1937 г. Сирма Сарафова има силата на откритие. Въпреки че зад гърба си има повече от 60 години творческа дейност, появата й в българския художествен живот е пестелива и внимателна, а работите й - плод на дълъг, задълбочен, артистичен процес. В центъра на изкуството й стои реалността, видимият, дори ежедневен свят, който я заобикаля. През последните повече от 10 години Сарафова събира странни и интересни предмети, маски, кукли, табели, изкуствени цветя и какво ли още не. Търси ги навсякъде, където пътува, в София или в Америка. От тези предмети тя подрежда композиции (постановки), които после рисува върху снежнобял фон с акрилни, маслени или фосфорисциращи бои.
В изложбата си в галерия "Credo Bonum"  Сарафова показва 8 от най-новите си работи. В залата художничката подрежда също и реална композиция от предмети. Така тя разкрива процеса на създаване на картините си, но и дава нова перспектива за разчитане на композициите си. Към изложбата има документален филм, запечатващ начина на работа на Сирма. Автори са Весела Ножарова и Калин Серапионов.
Сирма Сарафова-Ораховац е родена на 28 март 1937 г. в София. Внучка е на големия български актьор Кръстьо Сарафов. Неин най-важен учител е лиричният импресионист Асен Белковски. Завършва с отличие академията при проф. Борис Митов и Илия Петров. На 81 г. Сарафова продължава да работи и да експериментира.





 

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 442

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 396

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 368

/ брой: 84

За наше добро

visibility 335

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 401

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 403

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ