25 Април 2024четвъртък12:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Булевард: Срещи

ИЛИЯН ЙОРДАНОВ:

Диалогът между поколенията е важен за развитието на фолклорната музика

Нашите ритми успяват да завладеят сърцата не само на българите, но и на хора от различни нации и континенти, казва младият изпълнител

/ брой: 174

автор:Надежда Ушева

visibility 3140

ИЛИЯН ЙОРДАНОВ е роден в София. Той израства в музикално семейство и запява още от дете. Потомък е на легендарния народен певец Павел Сираков. От малък започва да слуша творбите му, като взаимства най-вече от хумористичните му песни. Част от тях са: "Кацнал бръмбар на трънка", "С колец е баба врата запиняла" и "Дедото и бабата", която реализира като своя първи професионален музикален запис. Йорданов участва в десетки конкурси, фестивали и събори за народно творчество, като печели много награди. Изнасял е концерти както у нас, така и в чужбина. През годините Илиян е ученик на Павел Сираков и с негова помощ създава своя репертоар от български автентични песни. През 2015 г. се запознава с народната певица Янка Рупкина и заедно участват в конкурса "Атлиманска огърлица" в Китен, където печелят първо място. Двамата изпълнители представиха първата си дуетна песен "Давай ме, мила мамо" в ефира на "Фен фолк тв". През тази година Йорданов става част от  музикална компания "Диапазон рекърдс".

"Интересът към народното творчество все повече нараства"

"Да популяризираш автентичната народна песен е мисия и призвание"

- Записахте дуетна песен с известната народна певица Янка Рупкина "Давай ме, мила мамо". Как се приема тя от почитателите? Какви са отзивите?
- Традиционно публиката ни приема добре. С Янка Рупкина работим от години, близки сме и като приятели. Това се усеща от хората и те коментират, че гласовете ни са спяти, хармонизирани. В момента имаме нови проекти, за които се надяваме да се приемат още по-радушно от публиката и да разширят кръга на почитателите ни.
- Какви са впечатленията ви от Янка Рупкина? На какво ви научи тя?
- Приемам работата си с Рупкина и като чест, и като огромно удоволствие. Тя е явление, велик изпълнител, посланик на българщината. При взаимоотношенията ни научавам много, развивам се професионално и, надявам се, допринасям за интерпретирането и разпространението на песента.
- Казват, че сте потомък на легендарния народен певец Павел Сираков. Как ви се отразява тази връзка във времето? Той ли е най-големият ви учител?
- С Павел Сираков сме роднини по майчина линия. Взе ме под крилото си от малък. Научи ме да пея. Напътстваше ме. Окуражаваше ме, водеше ме по участия... Завинаги ще остане в сърцето ми. За мен този велик човек беше повече от роднина - мой ментор и наставник. Винаги ще съм му благодарен и ще го нося в сърцето си. Ще си позволя да го нарека свой първи учител. Друг голям мой учител, белязал личната и професионалната ми биография, е Костадин Гугов. Бях негов възпитаник 5 години, които доизградиха отношението ми към фолклорната съкровищница и ми помогнаха да усъвършенствам изпълнението си на македонски песни.   
- Какво мислите за приемствеността между поколенията, между млади и стари изпълнители и музиканти. Важно ли е да се пие от извора, когато става дума за изкуство?
- Естествено, че е важна. Тя е основополагаща за развитието на фолклора. Да популяризираш автентичната народна песен е мисия и призвание, върховна отговорност пред предците, но и пред бъдещите поколения. Нашите ритми са неповторими, живи, вълнуващи, пълнокръвни. Доказателство за това е, че успяват да завладеят сърцата не само на българите, но и на хора от различни нации и континенти. Диалогът между различните поколения изпълнители е изключително важен и значим за развитието на фолклорната музика, както и на всяко друго изкуство.
- Произхождате от музикално семейство и пеете още от дете, кои песни изпяхте за първи път? Днес какъв е репертоарът ви? На какви песни залагате?
- Първите песни, които изпях, са: "Кацнал бръмбар...","С колец е баба врата запиняла". Те и до днес са в репертоара ми. Придобили са сантиментална стойност за мен и ги изпълнявам с удоволствие. Винаги съм обичал хумористичните текстове. Особено ми допадат тези от района на Западна България. С радост ги изпълнявам и добавям към репертоара си, който наброява над 90 творби, в това число и авторски песни. Може да гледате част от моите изпълнения по "Фен фолк тв".
- Семейството подкрепя ли ви, насърчава ли ви да се занимавате с народна музика или по-скоро обратното?
- Семейството ми винаги е било зад мен и ме е подкрепяло. Именно, благодарение на тях съм това, което съм и имам силата да следвам дарбата си. Особено вдъхновение за мен е дъщеря ми, на която посвещавам изявите си.
- Участвали сте в десетки фестивали и събори и сте изнасяли доста концерти у нас и в чужбина - хората как възприемат народната песен? Каква е публиката? Млади има ли?
- Публиката е изключително добронамерена и отзивчива. Забелязвам в последните години, че интересът към народното творчество нараства и се активира. Като изпълнители се включват все повече млади хора, последвали зова на сърцето си. В това виждам шанса за развитие на българщината. Младите да опознаят и да съхраняват традициите. В чужбина например публиката ни е предимно млада. Това е добър знак, свидетелство за обаянието на народната музика, за дълбинното, емоционално въздействие, дори за носталгията към България и българското. Свидетелство за подновения интерес са и изцяло фолклорните телевизии, които подкрепят изпълнителите и творчеството им. За мен е чест да съм част от ефира на "Фен фолк тв" и музикална компания "Диапазон рекърдс".
- Какво ви казват хората след изява, споделят ли някакви мисли или впечатления?
- Осъзнавам, че нося радост с изпълненията си, от начина, по който публиката ми благодари, от реакциите й. След концерти и дори при спонтанни срещи ми се е случвало почитатели да споделят свои впечатления за народното ни творчество, за моята интерпретация, даже да любопитстват за личния ми живот. Така се случи и при тазгодишното ми участие на "Пирин фолк" в Сандански. За всичко това благодаря! Публиката изгражда твореца, тя го прави значим!


 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 179

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 175

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ