Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Октомври 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Хрумки по тъмно

Аида Паникян

7. Септември 2018 , брой: 174   1162   0Поредната приумица на недоспал партиен функционер на ГЕРБ е на път да внесе още сътресения в системата на българското здравеопазване. Да вдигнем здравната вноска, която е в процентно изражение, с определена сума! Очевидно инкубаторът на тази идея не е наясно и с математиката, но това е отделен въпрос. И другата хрумка - всяко лечение над 700 лв. да се доплаща от пациента.
Грубо нарушение на Конституцията на РБългария!
Грубо нарушение на принципа на солидарността, на който е подчинено осигуряването в цяла Европа!
Е, това са все постулати, които, за да бъдат разбрани и приложени в управлението на държавата, изискват по-сериозно раздвижване на сивите мозъчни клетки на управниците. А те през годините показаха, че недолюбват това упражнение и предпочитат простото пестене на пари от здраве, без да отчитат правилата в системата, според които колкото повече вложения се правят в профилактиката, толкова по-евтино излиза здравеопазването.
Но не е за пръв път да сме свидетели на подобни действия. Днес никой не казва къде са откраднатите от здравните вноски на българите 1,4 млрд. лв. плюс още над 700 млн. лв. от здравната каса през 2010 и 2011 г. Никой не отговаря защо 17 малки болници загинаха по времето на "Борисов 1", нито защо големи областни болници всекидневно от месеци колабират при "Борисов 3". Никой не се опитва да пресметне колко струва на касата (т.е. на мен, на вас, на всички стриктни вносители на здравни осигуровки) да възстанови след съдебните постановления милионите левове на болниците плюс лихвите по просрочия, плюс съдебните разходи за онези безумни "твърди" болнични лимити, въведени по времето на "Борисов 2".
Иначе с всяко следващо правителство на ГЕРБ касата и МЗ все по-често са осъждани. Да, справедливостта възтържествува, но осъдените плащат с пари от общия кюп, а не от джоба си. Може би затова и хрумките по тъмна доба няма да престанат скоро.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"