Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Октомври 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Народът се събужда

Страната се тресе от протести

Разтревожени родители настояват за нови забавачки и училища

Искат оставката на шефа на Дирекция "Образование" в Столична община

Дума

7. Септември 2018 , брой: 174   179   0Разтревожени родители излизат утре на протест пред Столична община. Той е организиран от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Ръководството му е внесло пет искания до местната власт. От инициативния комитет настояват за създаването на ефективна работна група, която да изготви план за построяване на нови ясли, детски градини и училища, съобразени с нуждите на всеки квартал. Предлага се всяко останало извън класиранията дете да бъде обезщетено с ваучер на стойност единния разходен стандарт. Това е временна мярка до построяването на адекватна образователна инфраструктура с цел да бъдат обезщетени семействата на неприетите деца, за които общината не е осигурила достатъчно места, пишат организаторите на протеста.
Те искат и пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини, както и създаване на електронна система за прием в първи клас. Това е абсолютно наложително, за да имаме прием, който да е справедлив и да няма човешка намеса, без грешки и манипулации.
Експертите предлагат да бъдат осигурени средства за назначаване на помощник-възпитател във всяка група, която надхвърля числеността на децата, заложена в наредбата. Аргументите за това са, че директорите масово са приели на места по 40-46 деца в една група. От инициативния комитет отново искат отстраняване от длъжност на шефа на Дирекция "Образование" Мария Минчева и на главния експерт Ирена Николова. Това искане е последно, но в никакъв случай не е на последно място, тъй като двете служителки категорично са доказали, че нямат волята да контролират качествено системата. За това главно свидетелствал фактът, че години наред не са установили масовите нарушения в системата на детските градини.
  

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"