26 Април 2024петък01:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ се кани да увеличи здравната вноска с 12 лева

Няма да го допуснем, категорични са от левицата

/ брой: 174

автор:Аида Паникян

visibility 1628

Управляващите от ГЕРБ се канят да увеличат осигурителната вноска и да въведат втори задължителен допълнителен стълб, подобно на пенсионното осигуряване. Това съобщават от Канал 3 и поясняват, че идеята била в суров вид, а информацията - неофициална. "Отричат подобна идея. Но дори да опитат да я осъществят, в никакъв случай не можем да го допуснем и БСП ще отстоява тази си позиция до край", категоричен бе пред ДУМА депутатът от левицата и зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазване доц. д-р Георги Йорданов. По думите му е недопустимо най-бедната нация в ЕС, която и без това доплаща половината от стойността на лечението и на медикаментите си, да бъде обременена с допълнителни средства за здравни осигуровки.
Здравната осигуровка до 2019 г. остава 8%. ДУМА припомня, че в началото на управлението на ГЕРБ през 2009-10 г. имаше идеи за увеличаване на вноската с 2%, но те така и не се осъществиха.
По данни на НАП в момента здравноосигурителните вноски се поделят между работодател и работник в съотношение 60:40, като 3,2% са за сметка на осигуреното лице, а 4,8% - за сметка на осигуряващия. Самоосигуряващите се плащат 8%.
От 2016 г. след промени в Закона за здравното осигуряване, държавата започна с по 5 процентни пункта да увеличава вноската към НЗОК на деца, ученици, студенти и докторанти, лишени от свобода, бежанци, военни, пенсионери и пр. Дотогава държавата плащаше за тях по 50% от 8-процентната вноска, а идеята бе до 2026 г. държавата да плаща 100% осигуровките на тези групи хора. По подобен начин се увеличават и вноските на самоосигуряващите се - от 16,80 лв. месечно през 2016 г., на 18,40 лв. през 2017 г., а от 1 януари т.г. стана 20,40 лв.
Друга идея на управляващите, макар още да не са я оповестили, е пациентите да доплащат за лечение, което струва над 700 лв. (до тази сума лечението на здравноосигурените ще продължи да поема НЗОК). По време на първата сесия на парламента за настоящия сезон председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията му ще внесе "проект за развитие на здравноосигурителния модел" и ще настоява за широк дебат. Припомняме, че за нов здравноосигурителен модел заговори настоящият здравен министър Кирил Ананиев. Непосредствено преди ваканцията на парламента той представи идеите си пред управляващите от ГЕРБ, но така и не стана ясно какви точно са идеите му. Новия управител на касата пък д-р Дечо Дечев също намекна за регламентиране на доплащането от пациентите, но и той обяви, че ще представи вижданията си през есента.
Здравнонеосигурените към края на 2017 г. са 719 хил. души, обяви през април в парламента финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос от депутата от БСП Лало Кирилов.


снимка Емилия Костадинова

Във "Визия за България" БСП настоява за държавно гарантиран базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени средства.
На снимката д-р Десислав Тасков и проф. д-р Георги Михайлов представят идеите на левицата за развитието на българското здравеопазване

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ