Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Коментари

Прасета на гюме

Мая Йовановска

11. Септември 2018 , брой: 176   346   0Оградата, изградена да спира влизането на заразени животни от румънска територия, е в добро състояние, но има възможност за влизане на изплашени от ловци животни. За това признание на земеделския министър Румен Поржанов съобщи вчера БНР. Защо тогава в изграждането на съоръжението хвърлихте близо 3 млн. лв., а? Когато бяха публикувани първите снимки от оградата, се породиха съмнения за надеждността й, а социалните мрежи кипяха от коментари и въпроси дали тази тел е в състояние да спре 200-килограмово диво прасе.
По-късно подопечното на Порожанов ведомство разпространи информация, според която в Румъния имали практика на гонки на диви прасета и така се създавали възможности те да бягат в различни посоки, включително и към български територии. Думите на Порожанов вече бяха фризирани и според МЗХГ той е казал, че е имало един случай, в който диви прасета от Румъния са се насочили към България, но оградата е изпълнила функциите си и е успяла да спре нахлуването им. Въпреки че съоръжението показало устойчивост на набези от прасета, министърът щял да преговаря с румънските си колеги с искане гонките да бъдат прекратени. Ако това не станело, се обмисляло разполагането по границата на патрули, които да следят за преминаването на диви прасета. Значи хем оградата е надеждна, хем ще поставят патрули, които да ги ловят или директно да ги трепят! Потресаващо! Само трябва първо от Ловно-рибарския съюз да обучат патрулите как се лови подивяло прасе. Да плачем ли, да се смеем ли?
Въпреки тези комично-тъжни обяснения, министърът констатира: "Има значително подобрение на мерките за дезинфекция по граничните пунктове." А досега? И още: призовават хората, които гледат прасета, най-добре да ги изколят сега. Няма прасета, няма и африканска чума. Лутате се яко - и в приказките, и в действията, като диви прасета на гюме.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"