06 Май 2024понеделник06:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Николай Николов:

Институциите се паникьосаха при инцидента в "Овча купел"

Хората в района искат детска градина, не блок, казва общинският съветник от БСП в София

/ брой: 176

автор:Деси Велева

visibility 2690

Николай Николов е роден на 25 април 1987 г. в София. Завършил е бакалавърска степен по "Финанси" във ВУЗФ и е магистър по "Управление на човешките ресурси" от УНСС. Завършил е Българското училище за политика "Димитър Паница". Работил е като статистик-аналитик в социологическа агенция. От 2015 г. е общински съветник от "БСП Лява България" в СОС. Член е на постоянните комисии по обществен ред и сигурност, по младежта, децата и спорта и по европейските въпроси. Председател е на РС на БСП - "Красно село".

"Незаконни хамали и проституиращи травестити тероризират гражданите в центъра на столицата"

- Преди дни в столичния квартал "Овча купел" стана инцидент, който можеше да завърши с фатални последици. Автомобил пропадна в изкоп на бъдеща 9-етажна сграда, а сега застрашава и близък жилищен блок. Как се стигна до инцидента?
- Проблемът със строежа в "Овча купел" не е от петък, нито започва с пропадането на автомобила. Жителите на квартала от седмици се оплакват от строителния обект и дори организираха два протеста срещу него. Преди повече от две седмици гражданите се обърнаха за помощ към кметството и общинските съветници, но само аз от 61 съветници се отзовах и присъствах на инициативите им. Над 200 човека се събраха тогава при изкопа с настояване строежът да се спре, да се провери документацията му и попитаха защо на мястото, което е отредено за изграждане на детска градина, ще се издигне 9-етажен блок. 
Хората ме запознаха с фактите, до които се бяха добрали, и се оказа, че в района са били планирани 6 сгради на детски градини, а през годините е направена само една. На останалите четири места вече има жилищни блокове. Последният терен е именно до блок 412, при който се случи инцидентът. Нормално е при настоящата криза за детски градини и недостиг на места хората в района да искат на това място да се построи забавачка. В този случай дори не е имало обществено обсъждане, на което да се чуе мнението им.
- Как е реагирала районната администрация на сигналите на хората в този момент?
- Нито един неин представител не е присъствал на протестите и не е контактувал с хората. 10 часа преди инцидента с представители на инициативния комитет се видяхме с районния кмет Христина Семерджиева на тържество на квартала. Тогава тя ни увери, че със строежа няма проблеми, но ако трябвало да се прави нещо, то не било в нейните компетенции. Няколко часа след това човек от квартала, тръгвайки за работа, отива при колата си, която е паркирана на тротоара, и тя пропада в изкоп.
Бях там малко след инцидента и бях свидетел на абсолютна паника. Дойде полиция, която опъна само една лента, после дойдоха пожарникари, които не знаеха как да спрат шуртящата отвсякъде вода. Повикаха и "Гражданска защита", след тях дойдоха и представители на "Софийска вода", които все пак успяха да спрат теча. Техническият ръководител на обекта се оказа, че е за първи работен ден на мястото, а кметът Христина Семерджиева започна да се лута и викна Столичния инспекторат. Така след 7-8 прехвърляния на топката между различни институции, накрая дойдоха от ДНСК и се скриха от хората в един фургон.
Заедно с народните представители от БСП Георги Свиленски и Петър Витанов поискахме да дойдат и представителите на Шесто районно полицейско управление, по възможност и на прокуратурата, за да не се заметат следите. Останах изумен, че не се появи представител на фирмата инвеститор. Едва в края на деня млада жена от името на строителя заяви, че ще си търсят правата в съда, тъй като хората сами са бутнали колата в изкопа. Фирмата нямала проблеми с документацията си и действията на хората спъвали работата й. Не е нужно да си специалист, за да видиш, че не е спазено отстоянието от съседния блок, което се оказа не повече от 7 метра. Така, както нямаше никакви проблеми, кметът Йорданка Фандъкова е сигнализирала Софийската градска прокуратура да разследва случая.
- Какво става в момента на обекта?
- Според последните ми сведения там вече са изсипани поне 5 камиона с по 20 куб. м чакъл, за да се укрепи пропастта. Тепърва ще се установява какви нарушения са извършвани и какво трябва да се направи.
- Вие имахте активно участие в инициативата срещу строежа на небостъргач в зелена площ в столичния квартал "Стрелбище". Там все още строеж няма. Има ли развитие по случая?
- Комуникацията и преговорите с фирмата инвеститор НИКМИ и нейния изпълнителен директор Милчо Благоев вървяха трудно. В началото на юли обаче научихме, че той самият е инициирал среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и председателя на СОС Елен Герджиков. Именно от Герджиков заедно с представители на инициативния комитет от района научихме за резултатите от срещата. Със смекчен тон Милчо Благоев е поискал с общината да бъде договорена размяна на спорния терен в "Стрелбище" с друг.
- Това е добра новина за жителите на квартала.
- Да, добра новина е. На мястото небостъргач няма да има. Но все пак е важно да видим какво ще предостави общината на фирмата. Решението трябва официално да излезе след около месец. За нас е важно да видим с каква площ ще е теренът, който ще се предостави на НИКМИ, и къде ще е той. Защото може да се окаже, че хората и общината отново ще бъдат ощетени. Да не стане така, че на новото място НИКМИ да имат възможност да построят не един, а два небостъргача. Затова за нас с колегите от БСП по-добрият вариант е общината да не заменя терени, а да възстанови сумата, която инвеститорът е предоставил, като се е сдобил с терена. След като Фандъкова се хвали, че имаме рекорден бюджет, значи трябва да може да отдели тази сума.
- Освен с проблеми със строителството в София, от известно време сте се заел с друга инициатива, свързана със сигурността и комфорта на столичани. Вчера внесохте подписка на ул. "Московска" 33 с три искания. Какви са те?
- Подписите на хората са срещу беззаконието, което се случва в центъра на София - на бул. "Христо Ботев" и пл. "Македония". Подписката е с три искания - да бъдат прекратени нерегламентираните товаро-разтоварни услуги на бул. "Македония", където знаем, че от десетилетия работят незаконно хамали, да бъдат отстранени проституиращите травестити около Министерството на земеделието и да се осигури постоянно полицейско присъствие в района. От 20 години хората, живеещи наоколо, се оплакват от терора на тези две групи, но досега нито една институция не им е помогнала. А техният проблем не е измислен, липсва им сигурност и се чувстват заложници в домовете си. В края на август за по-малко от 8 дни за по 4 часа на ден успяхме да съберем 1031 подписа с исканията на гражданите.
- От какво по-точно се оплакват хората?
- Хамалите са завзели част от тротоарите, разпъват дивани, столове, маси, ядат и пият по цял ден, майките с детски колички не могат да минават. След тях остава огромна мръсотия, а близката градинка използват за тоалетна. Незаконните товарачи използват безплатно места за платено паркиране в синята и зелената зона. Служителите на Центъра за градска мобилност вдигат ръце и казват, че с пияни хора не могат да се оправят, и се страхуват. Когато събирахме подписи, към нас самите бяха отправени заплахи за физическа разправа.
Дори хората, които се възползват от услугите им, се оплакват, че не се спазват предварително договорените условия и впоследствие биват изнудвани. Те обаче нямат документ, с който да докажат правата си. Затова сме предложили на кмета да обособи в покрайнините на София място, където хамалите законно да пребивават.
За проституиращите травестити съм повдигал въпроса в комисията по обществен ред към СОС. Проблемът с тях е доста по-сложен, въпреки че старши комисар Антон Златанов, зам.-шеф на СДВР, твърди, че вече няма оплаквания от хората. Това не е вярно, те всеки ден са там и тероризират живеещите. Граждани са били ограбвани и бити, извадили са си медицински свидетелства. И сега хората подават сигнали за проблеми, но никой не реагира. Имаме данни, че хора от района се заричат да направят граждански патрул, а това създава риск от саморазправа. По тази причина БСП настоява от няколко години за назначаване на зам.-кмет по сигурността. Фандъкова отказва и затова сега тя трябва да намери начин да се справи с проблемите.

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1744

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1711

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1540

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1837

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1999

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1641

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1673

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1909

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1681

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1835

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ