Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

България

Д-р Марияна Симеонова:

Съжалявам, че не подписах договора с Виенската болница

Необходими са поне 8-9 месеца за контракт с друга клиника за белодробни трансплантации

Аида Паникян

12. Септември 2018 , брой: 177   273   0
сн. Емилия КОСТАДИНОВА
Множество обучения у нас и в чужбина са проведени на координатори по донорство от болници в страната, както и на експерти през последните 4 години,
припомни д-р Марияна Симеонова

Съжалявам, че сама не подписах още през 2017 г. удължаване на договора с Виенската университетска болница за белодробните трансплантации, дори да трябваше да получа административно наказание или да бяха ме уволнили. Това повтори няколко пъти по време на пресконференция д-р Марияна Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация, която за втори път през т.г. подаде оставка. Тя обясни, че за сключване на договор с друга европейска клиника, в която да се извършват белодробни трансплантации на българи, са необходими поне 8-9 месеца. По думите й можело да бъде продължен договорът с Виенската клиника, но от МЗ й възложили да търси нова клиника. Не е задължение на ИАТ да търси оферти - според Наредба 12 на МЗ това е задължение на Комисията за лечение на българи в чужбина, подчерта Симеонова. Договорът на България с "Евротрансплант" обаче не е прекратен - всяка година бордът извършва одит на всяка болница, в която се правят трансплантации. В края на всяка година става ясно, че България е пратила повече органи към "Евротрансплант", отколкото българи са оперирани в чужбина, и всеки пратен орган е трансплантиран, което означава, че в България се работи качествено, припомни д-р Симеонова.  
Тя отчете и дейността на ИАТ от 2013 г. насам, когато пое ръководството на агенцията. От 2014 г. до момента броят на донорите и на трансплантациите у нас се увеличиха 11 пъти, с изключение на 2017 г., когато донорите били с двама по-малко.
Д-р Симеонова обясни, че заради промени в правилата, в момента вече "Евротрансплант" търси болница, в която да се извършват белодробни трансплантации на български граждани.
Междувременно стана ясно, че през 2017 г. тогавашният зам.здравен министър Ваньо Шарков поискал ясен разчет на парите, които България плаща на Виенската клиника за трансплантациите на бял дроб, в противен случай нямало страната ни да преведе дължимите пари. Д-р Симеонова заяви, че според нея България не дължи пари на Виенската клиника. Според д-р Симеонова в други европейски клиники трансплантациите няма да са по-евтини, отколкото са били във Виена.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"