19 Април 2024петък18:17 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Депутатите от левицата ще обсъждат "Визия за България" във всяка община, а окончателният документ ще бъде приет в края на декември

БСП тръгна към властта от Римската баня

Целта е да се смени моделът на управление и да се върнат демокрацията, конституционният ред и правовата държава

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 198

Йордан Мичев,
наш пратеник

В древния Рим т.нар. терми са били не просто бани, а център на обществения и политическия живот, мястото, на което сенаторите са взимали някои от най-важните решения за бъдещето на империята. Разложкото село Баня е било известно със своите терми още от римски времена, но за първи път в него се взимат важни за България политически решения.
В понеделник и вторник депутатите от ПГ на "БСП за България" и членовете на Изпълнителното бюро на партията бяха на семинар точно в това село - едно от най-живите и проспериращи малки населени места у нас заради близостта си до ски зоната в Банско и заради термалните си извори. Време за бани и СПА процедури обаче нямаше никой от присъстващите, защото просто едва ли на някого му е било до подобни глезотии точно в този момент.
Решенията, които бяха взети, могат да се формулират в едно кратко изречение -

Левицата поема курс към изборна победа с "Визия за България"

Само че не просто да смени Бойко Борисов и почти десетилетие управляващата страната ни корпоративно-криминална клика ГЕРБ, а да смени тотално модела на управление. Не да излиза с лозунги за смяна на парламентарната република и правовия конституционен ред, а да върне разделението на властите, демокрацията и правовата държава. Не решенията по важните за държавата приоритети да се обсъждат и гласуват в тесен кръг на "жълтите павета", а да бъдат приемани след широко обсъждане в обществото - във всяка една община, с всяка една браншова организация и с неправителствения сектор.
БСП иска да облече всичко това във вече прокламираната си "Визия за България" - ключовият документ за бъдещето на страната след ГЕРБ и отиващия си режим на премиера Бойко Борисов. Окончателното приемане на Визията почти сигурно ще бъде на конгреса на партията в края на декември, но за да се стигне дотам, депутатите от левицата и членовете на ИБ започват серия от срещи с обществеността във всяка една община.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова още в началото на семинара в с. Баня даде да се разбере, че ако партията в последните две години вече се е наложила като категорична опозиция на ГЕРБ, то е време цялото това поведение да се пренесе и по места. Защото и древните римляни са осъзнавали, че Метрополията е обречена, ако политиката се ограничава само до хълмовете около Вечния град, а не стига до всяко кътче на империята.
"Тръгваме на

срещи-разговори в цялата страна

с амбициозната задача да се срещнем с максимално много български граждани, различни, всеки - който с каквото може, да ни помогне за окончателното изготвяне на наш вариант на „Визия за България“, обобщи Корнелия Нинова. Според нея няма нужда да се обяснява на хората, че живеят зле, че държавните институции не работят, че има корупция, че здравеопазването се разпада. "Оттук нататък нашият разговор е - какво следва след ГЕРБ и Патриотичния фронт, това е разговорът за бъдещето. Агония ще е, ако не постигнем национално съгласие и енергия за качествена промяна. Не ни е целта властта да се смени и да продължи друга, не просто да сменим ГЕРБ, за да управлява БСП. Ние искаме съгласие за начина на изпълнение на политиката. Искаме Конституцията да започне да се спазва и изпълнява."
Според Нинова 20-те депутати от левицата, оставащи в парламента, няма да стоят там, за да пазят кворума, защото управляващите имат достатъчно гласове - освен на ГЕРБ и "Патриотите", те спокойно могат да разчитат и на "Воля", и на негласната подкрепа на ДПС. "Нашите депутати ще отстояват позициите ни и ще дават мнение по внесените законопроекти, някои от които са ключови - очакваното вето на президента върху АПК, гласуването на новите министри, обсъждането на бюджета, закона за пътищата. Останалите тръгваме по срещи в страната, като ще пътуваме в сряда и четвъртък. Разговорите ни ще бъдат публични и всеки, който поиска, може да дойде да обсъждаме "Визия за България". Първата такава ще е още тази седмица в общините от област Благоевград", обяснява тя. Идеята е всички депутати от групата да са в една област всяка седмица, разпределени в различните общини.
БСП обаче няма да се ограничи само до обиколки из страната, защото на семинара в с. Баня

бе приета и амбициозна законодателна програма

за есенния парламентарен сезон. Един от акцентите, според Нинова, е законопроектът срещу двойните стандарти на храните, за които много се е изговорило, имало е и българска, и европейски кампании, но резултат засега няма. "Затова заедно с Националното сдружение на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изработихме законопроект, с помощта на тяхната експертиза, зад който те стоят. С него целим да решим законодателно проблемите с двойните стандарти при храните, който засяга всички българи, които трябва да ядат здравословна и качествена храна", коментира тя.
Ще бъде внесен и законопроект за българско производство и търговските вериги. "Него го изработихме заедно със Съюз "Произведено в България", в който членуват 1500 български производители - повечето от тях са малки и средни предприятия", обяснява тя. Идеята е да се подпомогнат най-вече българските компании, които трудно издържат на натиска на търговските вериги.
"Внасяме и закон за управление на държавните предприятия – то повече не може да е на бордовашки принцип, при който всички партии си слагат удобни хора в бордовете и фирмите се източват от партийни централи. Държавните компании трябва да се управляват на професионален, мениджърски принцип - с екипи, които се назначават с конкурс, чието заплащане зависи от резултата от предприятието."
Предстои внасянето и на закон за обезщетение на тракийските българи, който е изработен съвместно със Съюза на тракийските дружества в България, както и законодателни промени за борба с домашното насилие. "Ние бяхме против Истанбулската конвенция, защото според нас тя не може да реши проблемите с домашното насилие, това е работа на българското законодателство. Затова внасяме тези промени, за да защитим жертвите на подобен тип насилие", коментира Нинова.

Сигналът е повече от ясен

- лидерът на БСП и ръководството на партията са категорични, че кабинетът "Борисов-3" си отива. Никой засега не се наема да дава прогнози кога точно ще се случи това - дали ще има предсрочни парламентарни избори напролет заедно с вота за Европейски парламент или пък ще бъдат слети с местните избори наесен, но червените стягат редиците за сериозна битка. Битка, която ще реши бъдещето на страната за десетилетия напред.



Елена Йончева:
Смяната на министри е опит да се отложи гневът на хората

Смяната на министри е опит да се отложи гневът и недоволството на българина към цялата политика на кабинета "Борисов-3", заяви пред журналисти в село Баня говорителят на БСП Елена Йончева.
Според нея нищо конкретно няма да се промени след рокадите в кабинета, а сривът на всички сфери в държавата е все по-видим. "Най-добър отговор дава самият вътрешен министър в оставка Валентин Радев, който казва, че смените в правителството са "някакво продължение на това, което сме правили досега". Бих искала да попитам продължение на какво – продължение на голяма престъпност в България, продължение на битовата престъпност, продължение на липсата на разкриваемост на тази престъпност, корупцията и грабежа на България, което се констатира от всички международни европейски и американски институции. На това ли ще бъдем свидетели", остро коментира Йончева.
Според нея самият факт, че за 10 години чуждестранните инвестиции в страната ни са се сринали близо 10 пъти, е заради непредвидимата политика на управляващите от ГЕРБ.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ