Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Септември 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Новини

EП стартира наказателна процедура срещу Унгария

Дума

12. Септември 2018   542   0Наказателна процедура срещу правителството на Унгария стартира Европейският парламент. Евродепутатите гласуваха днес в полза на започването на такава прецедура срещу кабинета на Виктор Орбан за предполагаемо подкопаване на демократичните ценности на ЕС и правовата държава.
Общо 448 от евродепутатите гласуваха "за" доклад, препоръчващ стартирането на процедура по чл. 7, което би могло да доведе до отнемане на правото на глас на Унгария в Европейския съюз. 197 евродепутати се обявиха "против". Това е първото в историята на Европейския парламент задействане на процедурата по чл. 7 от Лисабонския договор.
Мярката е била подкрепена дори от някои евродепутати от Европейската народна партия, в която членува партията на Орбан "Фидес". Още преди дни се заговори за евентуално изключване на "Фидес" от редиците на ЕНП.
Припомняме, че унгарският премиер от години е обект на международни критики заради политиката му срещу свободата на медиите, отнемането на незавимостта на съдебната система, крайното си отношение към мигрантите и ограниченията, които налага върху неправителствените организации.
Отговорът на Орбан не закъсня. Той обвини Брюксел, че нарушава Договора на ЕС. По думите му действията на Европейския парламент биха били "морално решение, което спада към злоупотреба с правомощия".
Стоя тук пред вас и защитавам своята държава, защото за унгарците свободата, демокрацията, независимостта и Европа са въпрос на чест. А това, което правите, е плесница по лицето на Съюза, заяви Орбан.
Ние сме защитавали Унгария и сме защитавали Европа. Ние имаме различна гледна точка за природата на християнството в Европа и ролята на нациите и културата в нашата страна, добави Орбан пред евродепутатите.

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"