Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

САЩ поръчаха за Афганистан още "Супер Тукано"

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   85   0Голяма поръчка за производството на леки турбовинтови щурмовици А-29 "Супер Тукано" е направило министерството на отбраната на САЩ в корпорацията "Сиера Невада", която произвежда тези бразилски машини. Фактически американските военни са продължили до края на декември 2024 г. действието на действащ вече договор и са увеличили стойността му от 1,043 млрд. долара на 1,808 млрд. Договорът предвижда производството и техническото обслужване на щурмовите самолети както на територията на САЩ, така и в Афганистан, и по-специално в градовете Кабул, Кандахар и Мазари Шариф, съобщи руският Център за анализ на световната търговия с оръжие (ЦАМТО).
През февруари 2013 г. ВВС на САЩ са сключили със "Сиера Невада" договор за доставка на 20 леки щурмови самолета А-29 "Супер Тукано", компютърен тренажор и друго оборудване и опция за доставката на още 20 допълнителни самолета.
Доставките за Афганистан започнаха от септември 2014 г., а в края на октомври м.г. американците сключиха договор за допълнителна доставка на 6 А-29, вероятно част от опционалните 20 машини. Към май 2018 г. афганистанските ВВС са получили общо 22 щурмовика, девет от които се използват за обучение на местните пилоти и персонал. Един "Супер Тукано" е претърпял катастрофа над авиобазата "Муди" през март 2017 г.

Афганистански А-29 "Супер Тукано" над Кабул
Снимка US Air Force/Larry E. Reid Jr

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"