Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Октомври 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Оръжие

Полетя нов турски хеликоптер

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   126   0Първият турски многоцелеви вертолет Т625 изпълни първия си полет в режим на зависване миналия четвъртък край Анкара.
Вертолетът е разработен от държавната турска авиостроителна компания TAI (Turkish aerospace industries) по проекта "Самобитен", като се предвижда той да се използва както във военната, така и в гражданската сфера. Първоначално е замислен като петтонен, но впоследствие теглото му нараства на 6 тона. Машината все още няма официално име.
Външният вид на хеликоптера е близък до този на машините на италианската компания "Аугуста Уестланд", сега "Леонардо хеликоптерс", което кара наблюдателите да смятат, че италианците имат пръст в неговото разработване, особено след като двете страни създадоха съвместно ударната машина Т129, отбелязва сайтът bmpd.
Първият прототип е бил показан на статична експозиция през май 207 г. по време на международно военно изложение в Истанбул. Според спецификациите си Т625 може да превозва до 12 пътници, освен двамата членове на екипажа. Машината е оборудвана с два двигателя "Ролс Ройс" с мощност по 1373 к.с. Същите двигатели се използват на Т129, а сглобяването им е усвоено от турската компания Tusas engine industries (TEI). Тя в момента самостоятелно разработва още по-мощен двигател от 1400 к.с., който да се използва в бъдеще от Т129 и Т625. Трансмисията, шасито и авиониката на вертолета също са създадени от турски компании, но очевидно се базират на западни разработки, смятат експерти.
TAI смята да сертифицира вертолета Т625 до 2020 г. и да започне серийното производство на цивилната и военната версия на следващата година.

Първият полет на първия турски многоцелеви вертолет Т625
Снимка TAI

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"