Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Оръжие

Готова е първата египетска корвета "Гоуинд"

"Порт Саид" е най-големият боен кораб, построен в арабската държава

Георги Георгиев

13. Септември 2018 , брой: 178   77   0Първата, построена в Египет, корвета клас "Гоуинд" бе спусната на вода на 6 септември от държавната корабостроителница в Александрия. Това е най-големият в историята боен кораб, построен в страната, коментираха специализираните издания. Корветата, която носи името "Порт Саид", е построена съвместно с френското корабостроително обединение "Навал груп" по проекта "Гоуинд-2500", уточнява сайтът bmpd.
Договорът за строителството на четири корвети за Египет бе подписан между правителството в Кайро и "Навал груп" през юли 2014 г. и е на обща стойност 1 млрд. евро, без да се брои стойността на ракетното въоръжение. Първият кораб от серията "Ал Фатех" бе построен изцяло във френската корабостроителница в Лориан и бе предаден на египетските ВМС през септември 2017 г. Следващите три корвети трябва да се построят в Египет, като първата от тях "Порт Саид" вече е спусната на вода. Останалите две трябва също да бъдат готови до края на 2019 г. Не е ясно дали този срок ще бъде спазен, след като третата корвета и втора, строяща се в Александрия, бе заложена на стапела едва през това лято. Договорът предвижда и опция за поръчката на още два кораба, но ако това стане, те ще бъдат изцяло построени в Лориан. Засега, съобщава bmpd, няма данни за допълнителна поръчка.
Корветите тип "Гоуинд", предназначени за Египет, са сравнително големи кораби за своя клас с водоизместване от 2600 т, дължина от 102 м и ширина от 16 м. Енергийната им установка е представена от два дизелови двигателя и два електромотора с обща мощност от 10 Мвт. Скоростта при пълен ход е 25 възела, а далечината на плаване 3700 мили при скорост от 15 възела. Екипажът е от 65 души, като може да се вземат допълнително на борда десантна група от 15 души, която разполага с две полутвърди моторни лодки.
Въоръжението на египетските корвети се състои от две четириконтейнерни пускови установки за противокорабни ракети "Ексозет", 16 вертикални пускови установки за зенитни ракети MBDA VL MICA, 76-мм автоматично оръдие на фирмата "Леонардо", две 20-мм оръдия "Нектер Нарвал", два тритръбни 324-мм торпедни апарата и корабен вертолет SH-2G "Супер Сийспрайт".

Корветата "Порт Саид" след пускането й на вода

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"