Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Септември 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Живот

Ефектът от ваканцията продължава само три дни

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   65   0Ефектът от ваканцията трае само три дни. След връщане на работа точно на четвъртия човек се чувства така, сякаш никога не е бил в почивка, независимо колко дълга е била тя, пише сп. "Мадам Фигаро". Френски психолози и социолози констатираха, че стресът се връща и благоприятните психически и физически ползи от отпуската се изпаряват напълно. Мозъкът на служителя отново е обхванат от терзания, съмнения и горчивина.
Според допитване на социологическата агенция "Ифоп" 29% от французите казват, че ползите от ваканцията изчезват бързо. Проучване на "Одокса" и радио "Франс ентер" разкри, че след отпуската 52 на сто от хората се чувстват не по-малко уморени още в първите дни на работа. Психиатърът Мишел Льожоайю смята, че виновник за тази тенденцията е еволюцията във възприемането на понятието "ваканция".
В миналото тя е била тълкувана като обикновена почивка със семейството и приятели на море или на планина. Днес хората възприемат отпуската като лечение и очакват от нея да има същия ефект, както антибиотиците и успокояващите медикаменти. Също така мислят, че ваканцията ще реши кардинално проблемите, които имат на работното място, или ще промени коренно живота им, но това не е така.
Ваканцията няма как да премахне конфликтите, които човек има с други колеги. А ако замине депресиран на почивка, по време на отпуската лошото настроение не изчезва, само се притъпява и избухва с нова мощ след ваканцията. Нещата се влошават и когато след ваканцията човек констатира, че работата не е "почивала" като него и са се натрупали доста неща за вършене.
Ето защо експертите препоръчват да не се възлагат толкова големи очаквания на отпуските. И хората да намерят време в работното всекидневие, през което да се движат и да се сещат за семейството си. Специалистите настояват хората да се научат да обръщат внимание на заобикалящата ги природа и когато не са във ваканция.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"