Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Живот

Заснеха филм за пожара на Софийския държавен цирк

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   147   0Документалният филм "Мокър от дъжд не се бои" е посветен на трагичните събития преди 35 години, когато пожар изпепелява сградата на Софийския държавен цирк. За първи път, десетилетия след трагедията, телевизионният журналист Драгомир Драганов събира всички гледни точки към инцидента и сглобява фрагментите от случилото се. На 25 септември 1983 г. по обяд лумва огънят, прекършил съдбата на българското цирково изкуство и оставил в историята уникално архитектурно съоръжение, проектирано от фамилията Станкови.
В продукцията са използвани и уникални кадри от фонда на Националната филмотека, съхранили спомена за бляскавите години на българския цирк. Лентата е събрала неразказвани досега истории на очевидци, участвали в гасенето на пожара, на единствения фоторепортер, успял да заснеме трагедията, на известни артисти и техни наследници, на актьори, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл. По ирония на съдбата съвместната продукция на Софийския държавен цирк и редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР носи заглавието "Мокър от дъжд не се бои", а премиерата се е състояла в Деня на София (17 септември). Пред камерата на БНТ спомените си за последните представления под купола на цирка разказват актрисата Татяна Лолова и илюзионистът Астор.
Филмът "Мокър от дъжд не се бои" ще бъде излъчен в ефира на БНТ1 на 24 септември. Режисьор е Николай Василев, а оператор - Борислав Георгиев. Специалната предпремиерна прожекция за журналисти и приятели е на 17 септември в Дома на киното, където ще бъде открита и фотоизложба на журналиста от в. "Поглед" Иван Григоров, запечатал в кадри спомена от опожаряването на Софийския държавен цирк.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"