Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

На първа страница

Събор в Бесарабия с 10 000 българи

В концертната програма ще участват Валя Балканска и нейните гайдари, Деси Добрева, 800 самодейци и народни състави от Украйна и Молдова

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   235   0Близо 10 000 души се очакват да пристигнат за VIII общоукраински български събор в Акерманската крепост, разположена до Белгород Днестровски, на 80 км от Одеса. Събитието ще стане факт на 15 септември, събота.
По традиция, предавана от поколение на поколение, българите в Бесарабия и Таврия ще участват в събор, който носи в своята история ценностите на народния дух - почитане на обичаите, на родовите корени, преклонение пред паметта на предците, равносметка на настоящето и набелязване на планове за бъдещето.

Събитието се провежда от 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, утвърдила се като най-мащабната легитимна българска общоукраинска неправителствена организация и извършваща целенасочена дейност по консолидиране на българската диаспора, възраждане и развитие на майчиния език, приобщаване на младото поколение към културните и историческите ценности на българския народ.
В концертната програма ще вземат участие известните изпълнители Валя Балканска и нейните гайдари, Деси Добрева, народни състави от Украйна, Молдова и България, а също така 800 самодейци от Бесарабия и Таврия, както и известната кукерска група от с. Долна Секира, област Перник.
В рамките на събора ще бъдат изложени картините на известни художници от Бесарабия Иван Шишман и Александър Кара. В средновековната крепост ще бъде представена експозицията "Родова памет" на Асен Великов, един от най-добрите етнофотографи в България.
На събитието ще присъстват представители на официалните власти на двете страни, както и на българската диаспора от Украйна, Молдова и т.н.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"