Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Илия Троянов спечели голямата награда на литературен фестивал в Словения

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   105   0Писателят Илия Троянов беше удостоен с наградата на международния литературен фестивал "Виленица" в Словения, който се проведе от 3 до 8 септември, съобщи БГНЕС.
Роденият в България автор, чийто дебютен роман е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", получи голямата награда на фестивала в знак на признание за утвърждаването му като "един от най-силните литературни гласове в глобализирания свят". Призът му бе връчен от председателя на журито - поетесата Лидия Димковска, която определи Троянов като "изключителен транскултурен писател с български корени, пишещ на немски език".
При получаването на наградата на церемонията в пещерата "Виленица" тазгодишният лауреат сподели за личния си опит като емигрант и говори за границите в съвременния свят, които често намират място в творбите му. Троянов участва в литературни четения в Националната галерия на Словения и на приема, даван от кмета на Любляна, където представи някои от най-популярните си творби като "Събирачът на светове", "Ледовете се топят", "Власт и съпротива" и най-новата "След бягството", която отскоро вече е и на българския пазар. Част от наградата е и превод на книга, която Дружеството на словенските писатели ще издаде до следващия фестивал през 2019 г.

Снимка https://www.vilenica.si

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"