Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

На първа страница

"Сименс" и "Шкода" обжалват търга на БДЖ за влаковете

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   323   0Световните гиганти в жп сектора "Сименс" и "Шкода" внесоха жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) срещу БДЖ. И двете жалби са постъпили в КЗК на 10 септември. Компаниите обжалват решението на БДЖ от 14 август за започване на процедурата по придобиването на 42 нови мотриси. Мотивите на "Сименс мобилити" ГМБХ и "Шкода Транспортейшън А.С." не са посочени в регистъра на антимонополната комисия. Прогнозната стойност на търга за новите влакове е 675 млн. лева без ДДС. Обществената поръчка включва също така пълна поддръжка на доставените нови мотрисни влакове за период от 15 години. Търгът не е разделен на обособени позиции, което означава, че сумата ще бъде получена от една компания или един консорциум от фирми. И "Сименс", и "Шкода" изпратиха официални писма до ръководството на БДЖ, в които оспориха условията на търга. Двете компании са водещите доставчици на подвижен състав за БДЖ.
Новата обществена поръчка за влакове за БДЖ да бъде прекратена или цялостно преразгледана, като всички неясноти бъдат изяснени, настояха по-рано от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. От организацията изпратиха отворено писмо, в което заявяват, че заданието за тази процедура, както обикновено, е осъществено без обществено обсъждане и без обсъждане със служителите на железницата. Не е правен тест на влаковете в реални условия преди покупката, пишат от инициативата.

От организацията твърдят, че ръководството на БДЖ се опитва да си измие ръцете с академичните среди, тъй като експерти от няколко наши университета са участвали в проучване за новия подвижен състав. То обаче бe публикувано чак със стартирането на обществената поръчка преди 2 седмици.
От инициативата настояват съветниците на министъра на транспорта най-после да излязат на светло, защото и те, наравно със своя ръководител, трябва да носят отговорност за ред казуси, които са завършвали в ущърб на обществото. "За съжаление, документацията за подготвената обществена поръчка беше написана от външен консултант, като той бе избран така че да няма състезание в процедурата, с рестрикции, работещи само за този кандидат. Както обикновено, очакваме обществената поръчка да се реализира на много по-висока цена или с много по-рестриктивни параметри", пишат от гражданската организация.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"