Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Общество

Памет

Датата

Дума

13. Септември 2018 , брой: 178   237   0ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИТЕ ИНЖЕНЕРНИ ВОЙСКИ. На 13 септември 1878 г. с Приказ №11 се обявява създаването на първата българска строева сапьорна рота. През различните години инженерните части на БА носят различни имена.

1739 - РАЖДА СЕ ГРИГОРИЙ ПОТЬОМКИН, РУСКИ ДЪРЖАВНИК (УМИРА 1791 Г.). Многократно воювал срещу Османската империя, десетки пъти минавал отсам Дунав в рейдове с конницата си. Създател на редица градове в Южна Русия, днешна Украйна, като Новоросийск, Херсон, Николаев. Строител и на Черноморския флот на Русия.

1766 - РАЖДА СЕ ЧИЧО САМ, АМЕРИКАНСКИ ТЪРГОВЕЦ (УМИРА 1854 Г.). По време на Британско-американската война (1812) Самюъл Уилсън, месопреработвател, получава договор за доставка на говеждо месо за армията. То се транспортира в бъчви, маркирани с инициалите "U.S." (United States). На 7 септември 1813 г. часовой ирландец, запитан какво означават тези букви, за пръв път ги свързва с името на доставчика - англ. Uncle Sam (Чичо Сам). Постепенно всичко, маркирано с инициалите U.S., започва да се свързва с Чичо Сам. Тази версия официализира Конгресът на САЩ с резолюция от 15 септември 1961 г., като признава Самюъл Уилсън за прототип на израза, смятан за национален символ на страната - Чичо Сам.

1853 - РАЖДА СЕ ХАНС КРИСТИАН ЙОАХИМ ГРАМ, ДАТСКИ МИКРОБИОЛОГ (УМИРА 1938 Г.). Открил способ, носещ неговото име, за различаване на еднакви по вид бактерии чрез оцветяване. Техниката продължава да бъде стандартна процедура в медицинската микробиология. В първата си публикация Грам скромно отбелязал: "Публикувам метод, независимо от факта, че аз знам, че сега той е несъвършен и с недостатъци, но аз също се надявам, че в ръцете на други изследователи той ще се превърне в нещо полезно."

1902 - ЗА ПРЪВ ПЪТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ СА ИЗПОЛЗВАНИ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ВИНА. През 20-те години на ХIХ в. детективите вече са забелязали, че няма два еднакви пръстови отпечатъка. През 90-те години на ХIХ в. сър Франсис Галтън и Едуард Хенри откриват начин да ги класифицират според "извивките", "сводовете" и "браздите". През 1902 г. Хенри създава система за отпечатъци в Скотланд Ярд. През с.г. във Виена и Дрезден въвеждат дактилоскопната регистрация. От 1914 г. всички европейски държави и САЩ прилагат тази система. В България регистрацията започва от 1909 г.

1923 - В МЪГЛИЖ, КАЗАНЛЪШКО, ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ИЗБУХВА СЕПТЕМВРИЙСКОТО ВЪСТАНИЕ. В опита за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат, се включват БКП, леви земеделци и анархисти. Въстанието е насочено към "установяване на работническо-селско правителство" в България. Като реакция срещу мерките на правителството за осуетяването му и арестуването на над 2000 видни дейци на БКП на 12 септември, в Мъглиж въстават първи.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"