Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

България

Трима души са задържани с половин милион на Арабаджиеви

Ростислава Иванова

13. Септември 2018 , брой: 178   114   0В рамките на разследването по досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари, по което бяха обвинени членове на фамилия Арабаджиеви и техни служители, са иззети още половин милион лева. Това съобщиха вчера от прокуратурата, а малко по-късно го потвърди пред журналисти в парламента и главният прокурор Сотир Цацаров. Парите са открити при спецакция на 11 септември при проверка на автомобил в Бургас. По случая незабавно е уведомена Специализираната прокуратура.
Банкнотите били в хартиени пликове, носени от двама от пътуващите в колата. Установено е, че едно от лицата, у което са намерени над 298 000 лв., изтеглени от банка, е пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по досъдебно производство - захарния завод "Кристал" в Пловдив. В друго лице е намерена и иззета сумата от 200 000 лв. Задържани за 24 часа са трите лица в автомобила, който е иззет.
Припомняме, че в края на август при акцията на прокуратурата в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив бяха открити и иззети над 10 млн. лв. в брой, скрити в кутии, касети и др. От прокуратурата обявиха, че е разкрита организирана престъпна група за усвояване на ДДС, включително от фиктивни сделки на захарния завод в Пловдив. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обявени за общодържавно издирване, а най-малкият им син Вълчо е обвинен за пране на пари и след като беше пуснат временно от ареста, преди ден бе задържан отново.
В петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи - от асфалтовите проби и качеството на мантинелите, на фаталния участък на пътя край Своге, на който загинаха 17 души при автобусна катастрофа, каза още Цацаров. Асфалтът ще бъде изследван в австрийска лаборатория, а оценката на качеството на мантинелите ще бъде възложена на Института по металознание към БАН.
Той отказа да коментира слуховете, че след края на мандата си ще стане съдия в Конституционния съд. "Имам живот и след мандата", отговори Цацаров.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"