19 Април 2024петък17:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Дефицит на витамини и минерали са странични ефекти от лекарствата

Или как всекидневните хапчета за хронични болести може да "източат" тези вещества от тялото ви?

/ брой: 179

автор:Аида Паникян

visibility 7065

Около половината от хората приемат всекидневно хапчета за рецепта, а възрастните и пенсионерите вземат средно по 5 медикамента на ден. Но малцина осъзнават, че техните медикаменти, макар и да се борят с хронични и дори животозастрашаващи състояния, също биха могли да ги лишат от жизненоважни минерали и витамини, което води до симптоми като умора, косопад, депресия, болки. Затова не забравяйте да попитате лекаря, когато ви предписва лечение за хронично заболяване, какви биха били страничните действия от него!

На недостига на витамини и минерали като страничните ефекти на лекарствата не обръщат толкова голямо внимание лекари, фармацевти и пациенти, признава Хайди Райт от Кралското фармацевтично дружество във Великобритания. По думите й това се отнася най-вече, когато става въпрос за пациенти, които взема 2 или 3, или повече лекарства, които имат сходен начин на действие, както е при много възрастни хора.
Този проблем е толкова широко разпространен, че се нуждаем от фармацевти специалисти, специализирани в хранителни и медикаментозни проблеми в практиките на лични лекари, казва Анджа Сейнт Клеър Джонс - консултант фармацевт по хирургия и гастроентерология и говорител на Кралското фармацевтично дружество. По думите й много възрастни хора са на множество лекарства и имат проблеми с абсорбцията им, а и не ядат много, така че при тях може да се прояви сериозен недостиг на витамини и минерали.
В статията си Джо Уотърс за електронното издание на "Дейли мейл" разглежда странични действия на често предписвани лекарства.

Инхибиторите на протонната помпа

(PPI или ИПП), като омепразол, са третото най-предписвано лекарство във Великобритания. Той действа чрез намаляване на производството на стомашна киселина, както и за предотвратяване на стомашни язви, кървене и анемия при пациенти, приемащи нестероидни противовъзпалителни средства за артрит. "Желязо, калций и магнезий, витамините С и В12, всички се нуждаят от киселинна среда, която да се абсорбира в стомаха, а ИПП намаляват производството на киселина", обяснява Анджа Сейнт Клеър Джоунс. По думите й това е особено тежко при хора в старческа възраст, които често по различни причини или не ядат достатъчно, или не ядат достатъчно разнообразна храна.

Липсата на калций

може в дългосрочен план да доведе до остеопороза, а липсата на магнезий - до мускулни крампи и загуба на апетит.
"Желязото изисква много киселинна среда, която да подпомогне абсорбцията", казва Тоби Ричардс, професор по хирургия в университетския колеж в Лондон. По думите му ниските нива на желязо са огромен проблем сред хората в Обединеното кралство и засяга около 3,5 млн. души. Симптомите на анемията (дефицит на желязо) включват умора, задух, неспокойни крака, загуба на коса. Според Анджа Сейнт Клеър Джоунс лекарите предписват ИПП много по-често от необходимото, а проблемите с киселините в повечето случаи може да бъдат решени без лекарства и само с промяна на хранителния режим и начина на живот. Тя пояснява, че когато се налага да се вземат ИПП, пациентите трябва по-често да си правят кръвни изследвания.
Един от 7 британци

приема всекидневно статин

за понижаване на холестерола, който е рисков фактор за сърдечен удар. Миналата година аторвастатинът бе най-често предписаното лекарство в Англия, според данни на британската Национална здравна служба (NHS). Известен страничен ефект на лекарството е, че блокира освобождаването на коензим Q10, който е необходим за производството на енергия, особено в мускулите, включително и сърдечния. Ниските нива на CoQ10 могат да причинят крампи на краката и, по-рядко, мускулна слабост, проблеми с паметта и задух. Крампите на краката са проблемът, който най-често се среща сред пациентите на статини, коментира Султан Дайани, фармацевт в Ийстли, Хампшир. Според него в по-голямата част от случаите преминаването към друг тип статин решава проблема.
Жените, които приемат контрацептиви, може да се лишат от ключовите хранителни вещества като фолиева киселина, витамини В2, В6, В12, С и Е и минералите магнезий, селен и цинк.

Лекарствата за сърце и калият

Около 900 хил. души в Обединеното кралство имат сърдечна недостатъчност. В България са около 140 хил., а близо 20 хил. българи годишно умират от тази диагноза. Един от най-честите симптоми е натрупването на течност в белите дробове, което причинява проблеми с дишането и подуване на краката, поради което много пациенти са предписвани диуретици. Те помагат на бъбреците да отделят повече течности и соли, като натрий и калий, предписват се и за да свалят високо кръвно налягане. Страничният ефект може да е прекаленото отделяне на калий от организма. А той е необходим за здравето на мускулите, включително на сърдечния, така че неподходящите количества калий могат да причинят абнормни сърдечни ритми и дори сърдечен арест. Затова пациентите, които вземат диуретици, трябва редовно да изследват нивата на калий. ПРи ниски нива на калий човек може да се почувства летаргичен, а при твърде високи - неразположен, замаян, а сърцето да бие твърде бързо или бавно. Фармацевтът Султан Дайани препоръчва на тези пациенти да пият повече вода, за да предотвратят дехидратацията.

Метформинът

е едно от първите 10 лекарства, предписани не само в Англия, за понижаване на кръвната захар. Някои проучвания, включително преглед на шестте клинични изпитвания през 2014 г. от университета Сичуан в Ченгду (Китай), публикувани в списанието PLOS One, показват, че пациентите, лекувани с метформин, са имали нивата на витамин В12 значително по-ниски от приемащите плацебо или други лекарства за диабет. Затова препоръчват на пациентите, лекувани с метформин, да приемат от В12 под лекарски контрол, тъй като са необходими още проучвания по темата. Ниските нива на В12 може да причини мускулни крампи, объркване, умора, депресия.

Антибиотиците

убиват бактерии, но също така унищожават т.нар. добри бактерии и разстройват равновесието на чревната флора. Това може да доведе до диария, която от своя страна може да доведе до загуба на минерални соли като натрий и калий и разтворими витамини като витамин С и цинк. Около 1 на всеки трима души, които приемат антибиотици, страда от диария, която обикновено спира, когато престанат да приемат хапчета. Фармацевтът Султан Дажани казва, че  симптомите на изчерпване на минерална сол включват изтощение, умора, повръщане и мускулни крампи. Затова може да са необходими рехидратиращи разтвори.

Безплатни прегледи

Сдружението "Национална асоциация за профилактика на белодробни болести" възобновява безплатните прегледи за пушачи и пасивни пушачи в София на 14 и на 28 септември от 8 до 13 ч в двора на Втора МБАЛ в София.
За улеснение на желаещите, записването може да се направи на телефон 070010126 от 10 до 16 ч.

МБАЛ "Св. София" организира на 17 септември - Деня на София, както и патрон на болницата, безплатни прегледи при акушер-гинеколог, ортопед и травматолог, кардиолог, клиничен хематолог, невролог, офталмолог, хирург, физиотерапевт и рехабилитатор, както и гастроентеролог.
Желаещите трябва да си запишат час предварително на телефон: 02/8184600 или на 02/8184608.
Направления не се изискват, но е препоръчително пациентите да носят със себе си наличната медицинска документация, с която да удостоверят здравословното си състояние, ако имат диагностицирано заболяване.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ