29 Март 2024петък07:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едно наум

Какво не знаем за най-щастливите хора

Според класация на ООН те живеят във Финландия и притежават качества, които ги правят горди и достойни

/ брой: 179

visibility 1955

Пламък ЗАНЕВ

Когато ни запитат какво знаем за Финландия, веднага отговаряме, че това е страната на Дядо Коледа, Снежанка, джуджетата с техните работилници, където правят коледните подаръци, на бързоногия елен Рудолф, който с космическа скорост пренася Дядо Коледа от комин на комин, за да пусне подаръци за всички послушни деца по света.
Това е страната на хилядите езера и съгласно класацията на ООН в чест на Международния ден на щастието - това е страната на най-щастливите хора на планетата Земя.
Нека да надникнем макар и за мъничко в бита им и да видим как живеят.

 
1. Те обожават "лакрица"
Във Финландия във всеки магазин за хранителни стоки може да намерите "лакрица" - сладкиш в черен цвят, навит като пружина, с характерен соленикав вкус, наподобяващ сироп за кашлица. Приготвя се от сладките корени на виреещо във Финландия бобово растение, наричано още "женско биле", с добавяне на захар, сол, брашно и ароматизатори.
Трябва да различаваме "лакрица" от друг подобен сладкиш, който се нарича "салмиакки". Двата на външен вид не изглеждат много апетитни, но за финландците са най-вкусния десерт.
 
2. Не си позволяват да изпреварват
Трудно можем да определим финландците като темпераментни хора. В спазването на закона и самодисциплината на пътя те се държат така, както и във всичко друго във всекидневния живот. Дори автомагистралата да е пуста, те спазват точно допустимата скорост. Ако скоростта е ограничена на 100 км в час, финландецът ще се движи максимум със 109 км в час. На практика те не изпреварват!Приемат да пътуват по-дълго, но законът е над всичко!

3. Пият много кафе
Трудно можем да повярваме, че Финландия е страна на кафето. Не като страна производител на кафе, а като страна, пиеща най-много кафе в света. Ако се доверяваме на статистиката, възрастният финландец употребява не по-малко от 12 кг кафе на зърна годишно. Пристрастяването на местните жители към тази ароматна напитка се обяснява с това, че през есента и зимата светлата част на деня е много кратка - късно се съмва и рано мръква. Освен това страната е с много суров климат и така кафето не само ободрява, но и... затопля. Затова във Финландия хората предпочитат обикновеното силно черно кафе и то без никаква захар.

4. До Талин - само с количка за багаж
Фериботи от Хелзинки до Талин има на всеки час и половина и финландците с удоволствие от време на време прескачат до Талин. Те не прекарват времето си там в разглеждане на старинния град. Те отиват до Естония за удоволствие от самата разходка, а и за да напазаруват едно друго. Особено е голяма разликата в цените на алкохола. В Талин те са с 30-40% по-ниски, отколкото във Финландия, затова в своето малко пътешествие финландците винаги носят със себе си количка за багаж. И накрая се връщат не със сувенири, а с няколко кашона бира.

5. Пирожки за рождения ден на Рунеберг 
Йохан Будвиг Рунеберг е култов финландски поет, оказал голямо влияние на развитието на националната литература и култура. Във Финландия той е почитан както Иван Вазов в България. Всяка година на 5 февруари цялата страна отбелязва неговия рожден ден все едно е национален празник. Още от средата на януари по магазините се появяват специални пирожки. Наричат ги "Рунебергинторту". Приготвят ги от меко тесто, добавят бадеми, кардамон, ром и отгоре са украсени със захарна глазура и капки малиново сладко. Ако се вярва на легендата, тази рецепта е измислена от жената на поета Фредерика, когато й се наложило да нагости непредвидено дошли в дома им гости.

6. Гордеят се със своето "Sisu"
Тази дума няма аналог в българския език и може да се каже, че тя притежава комплексни качества, присъщи само на финландците. Тълкувателно се превежда като съвкупност от сила, издържливост, търпение и хладнокръвие. "Sisu" се смята като основна черта на финландския национален характер. Благодарение именно на "Sisu" тази страна исторчески успешно е противостояла на тежките климатични условия и е показала изключителна издържливост по време на военни конфликти. А в наши дни със завидна упоритост вече се нарежда сред двайсетте държави с най-висок жизнен стандарт.

7. Пазят строго личното си пространство
Може да се каже за финландците, че са студени и неприветливи, но с така се обяснява и генно заложената в тях скромност и сдържаност. Освен това те внимателно пазят своето лично пространство и признават същите права на другите за тяхното лично пространство. При тях е недопустима всякаква проява на фамилиарност както със свои, така и с непознати. Куриозното е, че дори на автбусната спирка, ако например десет човека чакат превозното средство, те няма да се съберат в група, а ще застанат на разстояние поне метър един от друг. 

8. Предварително си планират срещите
Мнозина обичат да ходят неочаквано на гости при приятели и познати, други предупреждават едва един час по-рано за намеренията си. Във Финландия това е недопустимо. Дори среща с близки роднини се уточнява няколко дни предварително, а още по-добре е седмица по-рано. Когато финландецът   казва, че ще напусне бара в определен час, той казва не приблизителното време, а реалното и точно в посочения час се прощава с приятелите си на масата и се прибира в къщи. Тази точност се обяснява с това, че във Финландия е прието с голямо уважение да се отнасяме към частния живот на останалите, така също - и към своя.

9. Хоровото пеене е любимо занимание
Хоровото пеене е важна част от финландската култура и е едно от най-разпространените сред финландците хобита. Първите хорове са се появили още в 12 век, когато Финландия е била под властта на Швеция. Те са съществували в рамките на католическата църква. С годините това се е променило и хоровете са излезли извън черковната сграда. Сега финландските хорове изпълняват не само религиозна музика, но и народна, забавна, класическа. Хоровете може да имат най-различен състав: женски, мъжки, смесен, детски, да бъдат професионални, любителски... Има и рап хорове, в които не се пее, а се рецитират песните.

10. Издържат на студ, но се радват много на топлото
Зимата във Финландия е дълга и студена, затова те много се радват на настъпването на топлото време. Започне ли слънцето макар и малко да грее, в уличните кафенета веднага всички места се заемат. При смяната на зимния гардероб с летен финландците често се ориентират не по времето, а по календара. Например ако е 1 март, значи пролетта е дошла и веднага се вади лекият шлифер, независимо, че навън има още сняг. В Хелзинки може често да се видят хора, които, без да се притесняват, че още е съвсем ранна пролет, ходят по сандали и без горни дрехи, а в същото време термометърът показва... 2 градуса над нулата!

11. Правят всичко, за да няма бездомни животни
Финландското общество се придържа към много строги правила по отношение на животните, включително и домашните. Ако на улицата финландецът види сама котка или куче, веднага се обажда в полицията. В случай, че животното е на улицата по вина на стопанина му, той има неприятности със закона. Да се дават животни на познати - това е забранено. Това могат да правят само приютите. За да имате домашен любимец, трябва на специално събеседване да докажете, че сте готов да носите отговорност за друго същество, а домът или квартирата ви следва да отговарят на всички необходими условия за нормален живот на питомеца.




Финландия е сред страните с най-високо качество на живот в света

Крайпътен хотел с ресторант

Характерни гледки за страната

От Хелзинки до Куусамо за 9 часа

Северното сияние спира дъха

Всяка година Дядо Коледа тръгва на път от Лапландия

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ