Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Септември 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Спорт

Топалов би 2 пъти Каспаров

Българинът фаворит в турнир в Сейнт Луис с награден фонд $250 000

Дума

14. Септември 2018 , брой: 179   173   0Веселин Топалов записа две престижни победи над великия Гари Каспаров на силния турнир в Сейнт Луис, САЩ, който е с награден фонд 250 000 долара. Българският гросмайстор, който в момента е 22-ри в световната ранглиста, участва в надпревара по "Шахмат 960" - разновидност на играта, за основател на която се счита друг легендарен шахматист - Боби Фишер. В тази разновидност на шахмата основните фигури, които се намират зад пешките, не са подредени по традиционния начин на дъската, а от компютър и в разбъркан вид. Затова и преди партията, когато нарежданията са ясни, на съперниците се дава един час, за да обмислят стратегията си.
Топалов победи и в двата си мача в първите два дни от турнира, като води общо с 8:4 срещу Каспаров след срещите по бърз и блиц шахмат. В първия ден нашият се наложи над руснака с 3,5:2,5 т., а във втория с 4,5:1,5. Партиите продължават и утре.
"Беше напрегнато, защото не знаех какво да очаквам. Най-добрият начин да се противопоставиш на Каспаров е просто да не мислиш за това, че играеш срещу него. Концентрираш се върху своите ходове, не върху противника", обяви българският гросмайстор. В момента той се състезава като независим, защото българската федерация е с отнет лиценз от ФИДЕ.
Историята помни, че именно Топалов бе последният съперник на Каспаров в класическия шахмат през 2005 г. и загубата от русенеца накара родения в Баку Каспаров да приключи официално състезателната си кариера. Той е 13-ият световен шампион по шахмат, "царувал през 1985-2000 г. Топалов пък е 15-ият притежател на шахматната корона (2005-2006).
В супертурнира в столицата на шахмата на САЩ Сейнт Луис играят още Хикару Накамура, Уесли Со и Сам Шаклънд (САЩ), Петер Свидлер (Рус), Аниш Гири (Хол), Максим Ваше-Лаграв (Фр), Левон Аронян (Арм) и Лениер Домингес (Куба). Звездната компания е причина турнирът да е от много висока категория и да бъде следен с голям интерес в света на шахмата.


Веселин Топалов (вляво) показа добра форма и победи Гари Каспаров в два поредни дни
Снимка uschesschamps.com

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"