28 Март 2024четвъртък12:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Борис Попиванов:

БСП се нуждае от пътна карта за победа на избори

Борисов може да продължи периодично да вади оставки от празния си цилиндър, прогнозира политологът

/ брой: 179

автор:Павлета Давидова

visibility 1683

БОРИС ПОПИВАНОВ е възпитаник на СУ "Св. Климент Охридски". Там е доцент по политически системи и идеологии, доктор по политология. Автор е на книгите "Новият избирател" (София, 2007) и "Променящи се образи на лявото в България" (Щутгарт, 2015). Участник в редица международни изследвания на младежта и миграцията в Европа.

"Управленски урок № 1 за премиера е да променя колкото може по-малко, за да оцелява колкото може повече"

- Г-н Попиванов, премиерът Борисов сменя трима ключови министри. Формален повод за рокадата е катастрофата край Своге. Каква е истинската причина според вас?
- Едва ли има някакви дълбоки причини. Още от началото на лятото процесите тръгнаха зле за Борисов. Общественото напрежение видимо нарасна. Засили се усещането за управленска безпомощност. Само две събития през август, още преди трагедията с автобуса, сами по себе си са актове на капитулация на държавата - сривът на Търговския регистър и реакцията за фалита на "Олимпик". С първото ни казват, че не знаят и не могат да знаят какво изобщо се случва с бизнеса в страната, а с второто - че всеки трябва да се спасява сам. Предшестваха ги примери за бездушие и липса на всякакво състрадание към човешки проблеми - като при протестите на майките на деца с увреждания или ликвидирането на въображаемата чума. Това са все неща, изразяващи отношение, поведение и няма как да не се преживяват сериозно от потърпевшите. Оставките по правило са призвани да повдигат капака на тенджерата, така че да не изкипи. А Борисов добре се погаждаше с тези свои министри. Но на всички тях им е известно, че една от функцията им е да бъдат бушони. Не само негови, а и на други фактори, но това е отделна тема.
- Този ход ще тушира ли недоволството от кабинета "Борисов 3"? Възможни ли са и други управленски промени?
- Те вече загатнаха, че ще последват. Не бива да изключим опитен политически фокусник като Борисов да продължи със същия трик и периодично да вади оставки от празния си цилиндър. И това е начин да спасява спектакъла на своя цирк, стига да има публика, все още склонна да ръкопляска.
- Борисов сякаш успя да изненада някои наблюдатели с номинациите за нови министри. Могат ли Петя Аврамова, Александър Манолев и Младен Маринов да се справят с отговорността, с която бяха нагърбени?
- Новина има, събитие или изненада - не. Първият случай чисто биографично цели да покаже, че се поема персонален ангажимент именно към района на катастрофата; вторият и третият - че ще се съхранят изцяло схемите на функциониране на съответните министерства. Злите езици биха казали, че с напредването на годините Борисов все по-осезаемо работи балансьор на различни интереси в различни сфери. Задачата му постоянно се усложнява, защото тези интереси са динамично променящи се, преплитащи се, враждуващи, понякога обновяващи се. Всяка по-съществена промяна размества цялата мрежа и може да причини неочаквани трусове. Ето защо управленски урок № 1 за премиера е да променя колкото може по-малко, за да оцелява колкото може повече.
- Докато Борисов прави рокади, за да запази кабинета, коалицията "Обединени патриоти" изглежда доста нестабилна. Принципни ли са различията или комуникационни, както ги нарича Красимир Каракачанов?
- Натрапва се впечатлението, че всеки от тримата е уплашен някой от другите двама да не вземе повече от него зад гърба му. Те горе-долу в това се и обвиняват помежду си: "ти защитаваш тоя бизнесмен", "не, ти обслужваш оня". Лидерите на коалицията имат една единствена обединяваща кауза - не искат да напуснат властта. Могат да друсат дървото, за да изпадне още някоя ябълка, но не искат да го секат.
- От думите на президента Румен Радев стана ясно, че предсрочни избори в момента не биха променили ситуацията. Какво би станало, ако парламентарният вот бе идната седмица?
- Да ги направим идната седмица и да видим! Не мисля, че политическият процес трябва изцяло да се диктува от проучвания на общественото мнение. Ако те бяха достатъчни, изборите ставаха излишни. По-важният въпрос не е дали избори идната седмица биха променили политическата картина, а каква е степента на готовност на партии извън ГЕРБ реално да упражняват властта. Римейк на мъката от 2013-2014 г. не е нужен никому.
- БСП вече представя своята "Визия за България". Подходящ ли е този документ за управленска програма?
- Tой май не е предвиден за управленска програма, а за платформа за диалог. Управленската програма предполага и по-голяма завършеност, и по-ясни взаимовръзки между отделните ресори на управлението, и най-вече - ясна политическа отговорност кое твърдо ще бъде отстоявано, кое може да бъде преговаряно. На БСП повече й трябва предизборна програма, и то не като документ, а като обществено убедителна пътна карта за победа в избори. Един от рецидивите на партията-държава е, че БСП небрежно прескача етапа с обществения диалог, с политическото състезание, с осигуряването на достатъчно ефективно медийно, гражданско и бизнес сътрудничество, а много бързо започва да се държи така, сякаш вече се е разпределила в министерските кресла и приема постановления. Убеждението, че успееш ли да привлечеш гласове и влезеш ли в кабинета младите, интелигенцията, медиите, бизнесът сами ще застанат зад теб, понеже няма къде другаде да идат, е доказано неработеща илюзия. На този етап ми се струва, че истинската битка на левицата е на обществения терен, а не просто на електоралния. Тя избиратели ще си намери, но подкрепа дали ще намери.
- Има ли "липсващи" акценти във визията и очаквате ли тя да бъде допълнена или съкратена преди окончателното й приемане от партията?
- Има, за това можем да говорим доста. И промени несъмнено ще видим. Надявам се налични сега акценти после да не започнат да липсват - например позицията против статута на болниците като търговски дружества или против агресивния стремеж на частното образование да смуче пари от държавата. Ако приемем, че Визията мине още няколко месеца през всенародно обсъждане и добие по-цялостен вид, и че конгресът я утвърди, едва тогава ще разберем доколко тази нова за БСП политика на диалог при формиране на приоритети е била смислена. Под смислена разбирам наличието на обществени и икономически фактори, готови публично да подкрепят не толкова партията, колкото нейните разбирания и послания. Защото какво сме наблюдавали неведнъж? Срещи с разни организации, на които всички охотно заявяват на социалистите колко симпатични са им намеренията, а когато излязат пред микрофоните, изведнъж осъзнават, че любимият им партньор все пак е управляващата десница.
- Успя ли БСП да се наложи като реална и силна алтернатива на Борисов, ГЕРБ и управляващите? Успява ли да постига реални резултати в битката срещу паралелната държава?
- То ако толкова бързо и лесно се печелеха битки... В очите на голяма част от обществото, няма какво да крием, всички партии в България, и БСП не по-малко от другите, са част от смазващото ги статукво, или ако щете - институции на паралелната държава. ГЕРБ парадоксално са доста по-силни в тази игра. Те не казват "ние сме чисти", защото никой няма да им повярва, а казват "и вие сте толкова мръсни като нас", с което задушават всякакъв порив за промяна. Ако всички са негодници, по-добре да стоим с познатите негодници. Не ми е ясно как БСП ще преодолее този коктейл от стереотипи и пропаганда, който всекидневно ни сервират. Но навярно по-реалистично е да се опитат да убедят, че могат да направят паралелната държава една идея по-малко паралелна. Да разхлабят примката около врата на хората. Поне малко да ги оставят да дишат. В условията на капитализъм от съвременния тип олигархията няма как да бъде изхвърлена зад борда. Но опитът на различни общества е показал, че при определени обстоятелства може да бъде наплашена или убедена, че в неин интерес е да има малко повече правила. А когато произволът е повсеместен, правилата създават онова, което най-малко може да се очаква от тях - известна свобода. Ако има воля и упоритост, БСП може да се бори да ограничи най-неприятните и трудно поносими ефекти от олигархичния модел.
Но проблемът с дълбокото срастване на едър бизнес с едрa политика, освен капиталистически по генезиса си, е европейски по начина си на действие и разпространение. Така че първа Европа трябва да намери сили да ограничи тържеството на корпорациите. Изборите за Европейски парламент през май догодина могат да излъчат камбанен сигнал за тази необходимост. И ако европейските политически елити в името на своето самосъхранение предприемат решителни мерки, и България би могла да получи нови стимули. Знам, че говоря с твърде много условни наклонения и уговорки. Но не искам да затъваме в мечти, нито пък скептицизмът да ни връзва ръцете. Вместо това, да си припомним максимата на стария Грамши: "песимизъм на разума, оптимизъм на волята".

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 144

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 164

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ