Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Септември 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Култура

Куклите превземат София за 10 път

Международният фестивал за уличен и куклен театър започва днес в салона на СКТ

Дума

14. Септември 2018 , брой: 179   152   0Официалното откриване на десетото юбилейно издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър "Панаир на куклите 2018" е днес, 14 септември, от 19 ч. в салона на Столичния куклен театър (ул. "Гурко" 14). 
До 23 септември в столицата ще се срещнат и покажат творчеството си куклени и улични артисти от Япония, Италия, Испания, Израел, Великобритания, Франция, Унгария, Холандия, Полша, Хърватия, Русия и България. Форумът се организира от Столичния куклен театър и Столичната община.

Зрителите ще могат да разгледат изложбата сценография "90 години от рождението на арх. Иван Цонев". Веднага след това, от 19 ч., ще се състои премиерата на най-новото заглавие от афиша на СКТ - "Страната на Оз", по Лиман Франк Баум, драматизация и режисура Елица Петкова. Спектаклите ще се играят не само в СКТ, а и в салоните на Театър "Българска армия", зала 42 и пространство ДНК на НДК, Театър 199, както и в различни паркови и обществени пространства в София. Съпътстващата програма ще предостави възможност на професионалисти и любители да се включат в майсторския клас на Руслан Кудашов - главен режисьор на "Большой театр куколь", Русия, и уъркшоп - Японски традиционен театър на Театър "Пук", Япония. В рамките на Панаира ще се състои и българската премиера на съвместния проект "Размяна на творчески ресурси" между Театър "Пук" и СКТ - "История за чайка и банда котараци" от Луис Сепулведа, режисьор Катя Петрова. "Чудовища" е спектакълът на авангардния холандски режисьор Дуда Пайва, който ще бъде представен на 17 септември от 19 ч. в салона на СКТ. 
Любимият на множество зрители Бродуейски мюзикъл за възрастни "Авеню Q", също ще бъде част от афиша на изданието. Рафи Бохосян, Камен Асенов, Венцислава Асенова, Лилия Гелева, Павлета Семова, Георги Георгиев-Антика и Ангел Николов (пиано) ще излязат на 18 септември от 19 ч.
Българските представители ще са куклените театри на Бургас, Пловдив, Благоевград и Сливен, както и Театър 199, които ще покажат едни от най-новите си спектакли, отличени с награди.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"